2022/2023 навчальний рік

«Останній дзвоник» для учнів 1 класу пройшов в онлайн форматі. Разом з учнями в ігровій та інтерактивній формі підводили підсумки плідної роботи. Замість традиційної лінійки – пошук «Кубка знань» разом з героями мультфільмів. Першокласники взяли участь у челенджі «Останній дзвоник», а також у віршованій формі ділились враженнями від навчання у 1 класі.

2 червня для учнів 2 класу пролунав Останній дзвоник. Діти в цей день відчули себе справжніми супер героями. Вони врятували літо і повернули чарівну квітку, яка виконує бажання . Для цього їм треба було виконати різноманітні завдання: математичне випробування, читацька риболовля, упізнай тварину, «Плесни! Завмри!», танцювальний конкурс, фанти. А в кінці учні отримали подяку за старанність та наполегливість у прагненні до знань! Чарівно квітко, виконай наші бажання: нехай настане мир у нашій рідній Україні!

Для учнів 3 класу було проведено Останній дзвінок у форматі квест-гри «Розваги останнього дзвоника». Мета: готувати учнів до переходу в наступний клас; розвивати старанність, допитливість, бажання дізнаватись щось нове; виховувати інтерес до навчання; виховувати активну життєву позицію; налаштувати гарно провести канікули. Квест пройшов цікаво та пізнавально. Гра сподобалася всім. Останній дзвонику, лунай! Літо, нас зустрічай!

Для учнів 4-А класу був проведений квест «Розваги випуску 2023», присвячений завершенню початкової школи. Діти виконували цікаві завдання від Мавки та дізналися, якими потрібно бути у 5 му класі. Ми разом згадали цікаві моменти гімназійного життя, показували різні емоції, виконували вікторину про нашу Україну, писали лист у майбутнє та отримали цікаві передбачення від Мавки на літні канікули. Дуже весело, цікаво та пізнавально провели останній урок!

Навчальний рік в учнів 4-Б класу завершився виховним заходом «Прощавай, початкова школо». Були підведені підсумки роботи за рік. Діти прослухали виступ директора школи, яка дала останній дзвоник, привітання батьків із закінченням початкової школи. Захід завершився переглядом відео, яке діти готували для привітання учителів. Прощавай, початкова школо! 5 класе, нас зустрічай!

02 червня учні 5-А класу після свята Останнього дзвоника побували в Миколаївському зоопарку. Це була цікава та пізнавальна екскурсія. Світ флори та фауни, представлений в нашому зоопарку, надзвичайно великий. Спілкування з цим світом розвиває пам`ять, спостережливість, мислення, а саме головне – виховує в кожному з нас дбайливе ставлення до живої природи , любов до тварин. Така спільна екскурсія запам’ятається кожному з нас. З початком літніх канікул!

Для учнів 5-Б класу свято Останнього дзвоника в цьому навчальному році було проведено не так, як завжди, дистанційно, онлайн. Діти отримали найкращі вітання та побажання від рідних, близьких та педагогів. Сюрпризом для них стало привітання від першої вчительки Єременко Ольги Володимирівни.  У відповідь учні підготували гарні відеопривітання для вчителів та батьків. І всіх чекав «зірковий час», коли можна було сказати один одному найтепліші та найщиріші побажання на літні канікули. Було по- родинному тепло і зворушливо від гарних слів. А в кінці пролунав Останній
у 2022/2023 навчальному році дзвоник, який дала для всіх учнів гімназії директор Піляєва Анжела Іванівна. Щиро бажаємо всім учням літніх канікул під мирним небом України. Випускникам – відмінного старту на дорослому життєвому шляху. А вчителям – гордості і захопленості від успіхів своїх учнів та вихованців!

02.06.2023 відбувся Останній дзвінок для учнів 6 класу Миколаївської гімназії №25. Дистанційно було проведено класну годину на тему «Місія завершена», присвячену завершенню навчального року. Разом з учнями пригадали цікаві моменти життя класу протягом навчального року, правила безпечних літніх канікул, записали побажання на літо. Також хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих на війні від ворожої кулі! Миру, перемоги, безпечного літа всім!

Останній дзвоник у форматі онлайн-конференції відбувся в 7 класі. Учні згадали героїв-захисників та хвилиною мовчання вшанували пам`ять жертв повномасштабної війни в Україні; декламували улюблені вірші про Україну та українську мову; розгадували завдання вікторини про нашу Батьківщину. Діти згадали всі добрі справи та творчі години спілкування, проведені у цьому навчальному році. Рідна гімназіє, до зустрічі! Ми йдемо на канікули!

Ось і минув останній навчальний день у 2022/2023 н.р. Свято Останнього дзвоника в цьому році пройшло в дистанційному форматі. З восьмикласниками було проведено класну годину «Срібний дзвоник кличе в літо», де було підведено підсумки навчального року в класному колективі. Учням було запропоновано відповісти на питання вікторини, вгадати мелодії сучасних українських пісень, розгадати ребуси, кросворд та ін. Всіх вітаємо зі святом, бажаємо переможного та теплого літа!

2 червня для учнів 8-Б класу було проведено Останній дзвінок у форматі онлайн-конференції.
Мета заходу: сприяти збереженню традицій гімназії, наступності поколінь, вихованню почуття поваги та вдячності до вчителів, працівників освітнього закладу, формувати ціннісне ставлення до гімназійної родини. Пролунав Останній дзвінок 2022/2023 навчального року. Ми стали на один рік дорослішими!

З нагоди свята останнього дзвоника, що символізує закінчення навчального року, для випускників 9-го класу було проведено онлайн-захід «Ми – майбутнє твоє, Україно!» Відбувся діалог про те, що сьогодні молодь стає тією верствою населення, яка відчуває на собі найбільшу відповідальність за майбутнє; про те, що страшним лихом і незагойними ранами увірвалась у наше життя війна; про солдатів, які зараз боронять незалежність нашої держави, для того, щоб життя продовжувалось, щоб
світило сонце і сміялись українські діти на своїй рідній Україні; про усвідомлення того, в чому саме полягає життєва цінність, про те, що найцінніше – у простих речах: у мирному небі над головою, у спокійному сні, у родині, у спілкуванні …
Учні переглянули відеозвернення директорки гімназії Піляєвої Анжели Іванівни, слухали та співали сучасні патріотичні пісні, поринули у спогади, гортаючи сторінки літопису шкільного життя, склали іспит-жарт з різних дисциплін, отримали мотивуючі та надихаючі передбачення на майбутнє, виконали творче завдання «Кулька бажань».


Година спілкування «Україна моя вишивана»

Сьогодні, 18 травня, в Миколаївській гімназії № 25 з учнями 3 класу проведено годину спілкування «Україна моя вишивана».
Мета: викликати в учнів інтерес до історичного минулого, до вишиванки; спонукати вихованців до відновлення національних традицій, їх збереження і впровадження в життя. Учні дізналися про цікаві факти, пов’язані з вишиванкою, декламували вірші, виконували українські пісні. День вишиванки єднає українців!

18 травня День вишиванки 3 клас

Класовод Кудрицька Д.С.


Свято єдності й процвітання

День вишиванки – свято, покликане сприяти єдності й процвітанню українського народу. З учнями 1 класу було проведено інформаційну хвилинку та майстер – клас до Дня вишиванки. Першокласники знайомились з історією свята, милувались красою українських вишивок, багатством їх кольорів, різноманітністю орнаментів, їх видами та формами. Учні виготовили власні вишиваночки. Під час створення робіт учні фантазували, розвивали творчість, відчували почуття національної гордості за приналежність до сильного та мужнього українського народу.

Класовод Тополюк Т.О.


Свято «Вишиванка – символ Батьківщини, дзеркало народної душі»

18 травня Свято вишиванки 1 фото18 травня Свято вишиванки 2 фото

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка – яскравий приклад і підтвердження цьому.
Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.
18 травня учні 1-5 класів стали учасниками святкового дійства «Вишиванка – символ Батьківщини, дзеркало народної душі», яке підготували і провели вчителі Симоненко Л.Ю. та Іванова В.П. Діти пригадали цікаві історичні факти про наш традиційний одяг, брали участь у вікторині, декламували вірші, співали пісні, виконували патріотичну руханку про вишиванку, розгадували кросворд, а також долучилися до майстер-класу з виготовлення української сорочки в стилі оригамі.
День вишиванки – відносно нове народне свято єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Його проведення продемонструвало, що гімназисти відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв й традицій свого народу.

Педагог-організатор Федчак Л.В.


Виховна година «День матері»

14 травня День матері 1 кл

Весна подарувала нам неймовірно зворушливе свято – День матері. У 1 класі було проведено виховну годину «День матері». Першокласники познайомились з історією виникнення свята, традиціями його святкування, переглядали відео, добирали асоціації, пояснювали прислівʼя, розгадували кросворд, грали в тематичні онлайн-ігри, а також розповідали, як вони вітали своїх рідних матусь з цим святом.

Класовод Тополюк Т.О.


Година спілкування «Мамо моя, матусенько»

14 травня День матері 3 клас

У 3 класі було проведено годину спілкування до Дня матері «Мамо моя, матусенько».
Мета: формувати в учнів уявлення про призначення жінки (жінка – матір, берегиня домашнього вогнища, родинних традицій, джерело ніжності, любові й краси); розвивати творчі здібності, сприяти формуванню духовно- моральних цінностей учнів, бережливого відношення до близьких і рідних людей; прищеплювати цікавість до народних звичаїв, традицій, історії; створити умови для виховання почуття поваги, любові і вдячності до матері, пошану до жінки.
Під час години спілкування діти з теплотою і вдячністю говорили про своїх матусь, малювати їм вітальні листівки, присвячували вірші. Матуся – найрідніша людина на землі.

Класовод Кудрицька Д.С.


День памʼ яті та примирення

8 травня Україна відзначає День памʼяті та примирення. Памʼятаємо про тих, хто боровся за Україну тоді! Шануймо тих, хто воює за неї сьогодні! 1 клас взяв участь в інформаційній годині «Памʼятати заради майбутнього». Учні перегнули тематичний відеоролік, презентацію, поділились розповідями своїх рідних, вшановували памʼять загиблих, висловили надії на майбутнє.

Класовод Тополюк Т.О.

8 травня до Дня пам`яті та примирення з учнями 2 класу була проведена година спілкування «Маки червоні знов розцвітають…». Діти дізнались про непересічну роль українців у перемозі в Другій світовій війні, висловили повагу та вшанували пам`ять про загиблих воїнів, які ціною власного життя здобули перемогу.
Пам’ятаємо про подвиг наших дідів. Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!

Класовод Андрєєва Ю.О.

8 травня Україна традиційно вшановує День пам`яті та примирення. У цей день з учнями 3 класу була проведена година спілкування.
Мета: виховувати мужність, почуття патріотизму, любов до Батьківщини, до історії свого народу, пошану до ветеранів Другої світової війни; сприяти пробудженню бажання вивчати історію своєї держави, берегти її традиції, уболівати за майбутнє країни; формувати патріотичні почуття гордості за старше покоління та сучасних захисників України.
Діти дізналися про непересічну роль українців у перемозі в Другій світовій війні, висловили повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам`ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ті далекі роки та ті, що скоєні сьогодні ворогами українського народу.

Класовод Кудрицька Д.С.

8 травня з учнями 4-А класу була проведена година спілкування до Дня пам`яті і примирення «Не загасити пам’яті вогонь…». Діти дізналися про історію свята, події, які пов`язані з цим днем та героїчне минуле нашого народу, подвиги українців у Другій світовій війні. Не згасити пам’яті вогонь…Пам’ятаємо тих, хто захищав нашу землю у роки Другої світової війни, підтримуємо тих, хто боронить українську землю від ворога сьогодні!

Класовод Симоненко Л.Ю.

8 травня – День пам`яті та примирення. Саме цій даті була присвячена ранкова зустріч з учнями в 4- Б класі.
Діти самостійно підготували інформацію до теми, переглянули відеосюжет, вшанували пам`ять всіх жертв Другої світової війни. Підсумком роботи було виготовлення червоного маку – символу пам`яті.

Класовод Колодій Н.Б.

З учнями 5-А класу було проведено годину спілкування «День пам`яті та примирення».
Мета заходу: вшанувати подвиг українського народу, його визначний внесок у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війни; увічнити пам`ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів ; поглибити знання учнів про героїчне минуле нашого народу; розвивати почуття відповідальності до своїх обов`язків перед державою, робити висновки на основі фактологічного матеріалу, об`єктивно оцінювати історичне минуле нашого народу. Учні переглянули відеосюжет, декламували вірші, розповідали про квітку пам’яті – мак, хвилиною мовчання вшанували пам`ять героїв України, які сьогодні боряться з лютим ворогом за рідну землю, за кожного з нас.

Класний керівник Іванова В.П.

День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження – диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.
Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами.
У День пам’яті і примирення учні 5-Б класу стали учасниками виховного заходу «Пам’ятаємо тих, хто боровся за Україну тоді, шануємо тих, хто воює за неї сьогодні!» Учні переглянули відео про героїзм дідів і прадідів у роки Другої світової війни, розповіли про своїх рідних, які відстоювали мир у ті далекі роки та захищають нашу рідну землю зараз проти лютого ворога. Діти взяли участь у майстер-класі з виготовлення квітки – символу пам’яті і скорботи – червоного маку. Хвилиною мовчання 5-класники вшанували пам’ять полеглих захисників України. Ми неодмінно переможемо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини. 

Класний керівник Федчак Л.В.

До Дня пам`яті та примирення, що відзначається в Україні 8 травня, у 6 класі було проведено годину спілкування «Пам`ять єднає покоління». Учні поглибили знання про героїчне минуле нашого народу, ознайомилися з правовими документами щодо відзначення Дня пам`яті та примирення. Хвилиною мовчання вшанували героїв, які ціною власного життя перемогли фашизм і які здобувають перемогу над рашизмом в наші дні.

Класний керівник Уманець Л.С.

У 7 класі проведено годину спілкування, присвячену Дню пам`яті та примирення, з метою виховання почуття любові до Батьківщини, гордості за героїзм нашого народу, єднання з людьми у боротьбі за мир. Цей захід не тільки нагадування про страшну катастрофу, а і застереження, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Пам’ятаємо, що Друга світова війна була страшним лихом для українців. Засвоюємо історичні уроки про те, що український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні. Ця пам’ять робить нас сильнішими сьогодні, коли український народ боронить свою незалежність, право жити європейським життям у вільній країні.

Класний керівник Скляр І.Ю.

10 травня для учнів 8-х класів було проведено годину спілкування «8 травня ― День пам`яті та примирення» з елементами мінної безпеки. Під час заходу учні поглибили знання про героїчне минуле нашого народу, відповідали на запитання вікторини, переглянули відео, розгадували філворд, вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих у Другій світовій війні та українських героїв, які зараз ціною свого життя захищають нашу землю від ворогів. Година спілкування сприяла вихованню почуття патріотизму, мужності, любові до Батьківщини.

Класний керівник Прокопович А.П.

З метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939- 1945 років, усіх борців із нацизмом, усвідомлення величі подвигу українців у Другій світовій війн; формування ціннісного ставлення особистості до
суспільства і держави, що виявляється в таких якостях як патріотизм, національна свідомість, самосвідомість, політична культура, гордість за приналежність до українського народу; виховання шани в поваги до тих, хто ціною власного життя переміг фашизм; шани і поваги до тих, хто в наші дні захищає рідну землю, свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності, боронить своє право вільно обирати майбутнє у 9 класі було
проведено годину спілкування «Пам’ятаємо. Перемагаємо» до Дня пам’яті і примирення.
Учні ознайомилися з історичною довідкою про внесок українців у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, дізналися про історію виникнення символу Дня пам’яті і примирення – червоного маку, відвідали віртуальну виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори» про 30 людських долі за дротами 11 таборів Третього Рейху, переглянули освітнє відео до Дня пам’яті і примирення, вшанували пам`ять людей, що загинули в роки війни хвилиною мовчання.

Класний керівник Пирожок Я.Г.


Онлайн-зустріч з представниками Миколаївського професійного промислового ліцею

З метою формування уявлення про сучасний ринок праці та готовності до професійного самовизначення, вміння проєктувати індивідуальну освітню траєкторію 05.05.2023 було проведено онлайн-зустріч учнів 8-А, 8-Б та 9 класів з представниками Миколаївського професійного промислового ліцею.

Здобувачі освіти дізналися про правила прийому учнів до ліцею у поточному 2023 році, отримали вичерпну інформацію про навчання за різними спеціальностями та віртуально познайомилися з випускниками – призерами різних фахових конкурсів ліцею, які успішно реалізували себе у професійному житті. Майбутні випускники також здійснили віртуальні подорожі до кондитерської лабораторії та взуттєвої майстерні. Онлайн-зустріч була цікавою та пізнавальною.

Класовод Пирожок Я.Г.

5 травня Проф. захід


Міжнародний день протидії булінгу

04 травня Булінг

Шкільні роки – незабутня сходинка життя кожної дитини, яка наскрізною ниткою залишається в пам’яті на все життя. Перші досягнення, здобуті знання, вивчені рядки чуттєвої лірики, найкращі друзі – все це пов’язано саме зі школою. Від того, наскільки сприятливим та безпечним є освітнє середовище, залежить формування особистості, виховання її якостей, оволодівання необхідними вміннями та навичками, які так потрібні в сучасному житті.
Загрозливим чинником у реалізації права на освіту наразі є булінг – руйнівне явище, що має довготривалі наслідки для соціального життя дитини. Ставши жертвою цькування, дитина стає невпевненою, відчуває страх, тривогу, зневіру та біль. Постраждалим буває тяжко зосередитися на навчанні, вони пропускають уроки, бо не хочуть ходити до освітнього закладу, ізолюються від суспільства та закриваються у своєму маленькому всесвіті. Багатьом жертвам складно знайти друзів, довіряти та вірити, відкриватися новим горизонтам. Саме тому привернення уваги до проблематики булінгу та необхідності його подолання набуває неабиякої актуальності.
Сьогодні, 4 травня, відзначають Міжнародний день протидії булінгу (День боротьби з цькуванням), день, коли весь світ об’єднується, щоб протистояти булінгу в освітніх заклдах, на дитячих майданчиках та в соціальних мережах. Протягом року є кілька днів, присвячених цьому руху. Це особливі дні, які привертають увагу і допомагають зупинити цькування, а також заступитися за тих, хто наразі зазнає насильства. У всіх класах Миколаївської гімназії було проведено антибулінгові заходи з метою запобігти знущанням та захистити невід’ємні права дітей. В 1-4 класах проведено ігри, нагадування правил взаємодії в учнівському колективі; в середніх класах – відверті розмови про дружбу, толерантність до інших, як розпізнати булінг в закладі освіти та що робити, щоб припинити цькування; в старших класах було розглянуто питання: «Кібербулінг. Безпека дітей в Інтернеті: попередження, освіта, взаємодія», «Як зробити освітній заклад безпечним?», «Онлайн — освіта: чи зникли «шкільні війни» в умовах воєнного стану?».
Усі проведені заходи були спрямовані на формування безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі. 

Педагог-організатор Федчак Л.В.


Урок Пам’яті «Атомне століття раною горить»

26 квітня Відзначення річниці аварії на ЧАЕС

З нагоди вшанування 37-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС Миколаївська обласна бібліотека для дітей провела для учнів 7-9 класів Урок Пам`яті «Атомне століття раною горить». Розповідь про події, зачитування спогадів свідків того часу, демонстрація публіцистичної літератури, бесіда та робота над інтерактивними завданнями допомогли учням уявити масштаби трагедії та її наслідки. Учні взяли активну участь в обговорені цієї теми, вшанували пам’ять ліквідаторів вибуху на ЧАЕС.

Класний керівник Прокопович Г.П.


Година спілкування «Чорнобиль – незагоєна рана України»

26 квітня година спілкування в 5Б

З нагоди 37-ї річниці Чорнобильської катастрофи та вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи для учнів 5-Б класу 26 квітня було проведено годину спілкування «Чорнобиль – незагоєна рана України». Наша пам’ять і пам’ять багатьох наступних поколінь знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих днів 1986 року, коли ядерна смерть загрожувала всьому живому і неживому. Учні висловили свою безмірну вдячність героям нашої Батьківщини, які ціною свого життя захистили світ від небувалої біди.
Тож давайте будемо небайдужі до минулого і майбутнього своєї держави, пам’ятати трагічні сторінки нашої історії, шанобливо ставитися до навколишнього середовища, любити природу та оберігати її. Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи. А пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир і спокій.

Класний керівник Федчак Л.В.


Виховний захід «Біль і пам`ять наша – Чорнобиль»

25 квітня для учнів 6 та 7 класів було проведено виховний захід до Дня пам`яті трагедії аварії на Чорнобильській АЕС. Учні отримали доступну та сучасну інформацію про роботу атомних реакторів та причини і руйнівні наслідки аварії на ЧАЕС, переглянули відеохроніку скорботних подій, спростували міфи про Чорнобильську зону
відчуження. «Хвилиною мовчання» під звуки Чорнобильського дзвона згадали імена перших загиблих цієї трагедії. У дусі сьогоднішніх подій кожен учень отримав пам`ятку щодо поведінки у разі аварії на АЕС, детально обговорили алгоритм дій та засоби захисту від радіації. Разом з правдивими жахіттями Чорнобиля, його радіаційною невідомістю і неосяжністю діти відчули красу життя, бажання жити в мирній та щасливій країні.

«Що залишилося в нас. Ця надія?
Вічний та марний, цей подив сумління?
Віра в любов! Віра у щастя! Мрія…
Віра у те що життя ще триває,
Навіть якщо пережив потрясіння.
Ту справжнюю віру – потрібно знайти,
Ні за монети, за срібло придбати.
Шлях той потрібно в одинці пройти,
Надію та віру потрібно пізнати».

Класний керівник Скляр І.Ю.


Відзначаємо Всесвітній день Землі

Яка прекрасна наша планета! Сьогодні 22 квітня вона іменинниця! Жителі нашої планети відзначають Всесвітні день Матері – Землі (Міжнародний день Землі). Всесвітній день Землі – свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і природних ресурсів, якими наділила нас природа. Земля – наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені для нас абсолютно унікальні умови, що дозволяють нам не тільки виживати, але й насолоджуватись життям у всій її красі і різноманітності.
Учні 3 класу Миколаївської гімназії 25 до цього свята виготовили чудові об`ємні аплікації, якими показали своє дбайливе ставлення до природи, бажання оберігати нашу планету. Дбайливе ставлення до природи навколишнього середовища – важливий крок кожного українця в повсякденному житті.

Класовод Кудрицька Д.С.


День Цивільного захисту у гімназії

21 квітня учні 1 класу взяли участь у квесті «Безпека в житті – життя у безпеці» (до Дня цивільного захисту). За допомогою різних завдань та підказок учні повторили алгоритм дій під час сигналу «Повітряна тривога», знайомились з правилами безпечної поведінки під час надзвичайних ситуацій воєнного характеру; вчилися працювати в команді на спільний результат. За успішне проходження квесту першокласники отримали відзнаку у вигляді диплому.

З учнями 2 класу була проведена година спілкування «Надзвичайні ситуації й правила поведінки під час аварій». Діти дізнались, що таке надзвичайні ситуації, їх види та правила поведінки під час аварій. Учні розшифровувати анаграми, відгадували загадки, складали правила, визначали правильні та хибні твердження, які їм краще засвоїти подану інформацію. Година спілкування була для дітей цікавою та пізнавальною.

З учнями 3 класу була проведена година спілкування «Цивільний захист. Дії населення під час надзвичайних ситуацій». Мета: виявити результати, перевірити якість засвоєння учнями знань, набутих умінь та навичок з цивільної оборони. Формувати вміння спостерігати, аналізувати, робити висновки; правильно і критично оцінювати свою поведінку в надзвичайній ситуації, а також вчинки товаришів, знаходити правильне рішення. Виховувати потребу жити в мирі та злагоді, бажання прийти на допомогу ближньому, займатися фізкультурою та спортом для зміцнення здоров`я.

21 квітня з учнями 4-А класу була проведена година спілкування «Життя є дар! Цінуй його!» Учні дізналися, що таке надзвичайні ситуації, їхню класифікацію, причини виникнення та дії під час надзвичайних ситуацій. Діти із задоволенням виконували різноманітні завдання та створювали пам`ятки дій під час виникнення надзвичайних ситуацій, які зможуть використати в житті. Година спілкування спонукала дітей до розуміння того, що життя є безцінний дар, його необхідно цінувати і берегти.

У 4-Б класі відбулася година спілкування з мінної безпеки «Безпека з песиком Патроном». Учні вчилися правилам безпеки, розгадували кросворди, ребуси, проходили тести. В кінці на них очікував цікавий мультфільм. Всі були задоволені від співпраці.

До дня Цивільної оборони з учнями 5А класу було проведено виховну годину «День цивільної оборони. Дії населення під час надзвичайних ситуацій». Учні ознайомилися з основними поняттями про День цивільної оборони, надзвичайні ситуації та порядок оповіщення про них; дії робітників, учнів та населення при попереджувальному сигналі «Увага всім». Учні обговорювали дії в різноманітних надзвичайних та екстремальних
ситуаціях, надання першої медичної само- та взаємодопомоги. П’ятикласники розвивали уміння визначати рівень ризику в повсякденному житті, визначали алгоритм дій в екстреній ситуації. Виховний захід сприяв вихованню у дітей впевненості, розуміння важливості діяти швидко та правильно.

Для учнів 5-Б класу проведено годину спілкування «Допоможи собі сам. Дії людини в надзвичайних ситуаціях».
Учні провели групову підготовчу роботу до цієї зустрічі, знайшли презентації, ілюстративний матеріал, підготувати розповідь про природні, техногенні катаклізми. Під час години спілкування поділилися з однокласниками своїми міркування стосовно правил необхідних дій під час надзвичайних ситуацій, колективно склали пам’ятки щодо поводження з вогнем, під час повені, поведінки в натовпі та правил поведінки з вибухонебезпечними предметами. Діти відповідали на питання вікторини та переглянули відеофільм. Проведена година спілкування сприяла формуванню у дітей почуття відповідальності за власне життя.

До Дня цивільного захисту з учнями 6 –го класу було проведено годину спілкування, яка супроводжувалася презентацією. Учні були ознайомлені з найбільш характерними для місцевості України надзвичайними ситуаціями. Було повторено порядок і способи оповіщення населення, обговорено можливі наслідки аварій, катастроф та небезпеку вибухонебезпечних предметів. Висока активність дітей підтвердила їх зацікавленість до порушених проблем.

21 квітня у 7 класі відбувся виховний захід до Дня цивільного захисту. Учні ознайомилися з класифікацією надзвичайних ситуацій та алгоритмом дій під час їх виникнення, повторити номера телефонів рятувальних служб та склали пам`ятку телефонної розмови з рятувальниками, переглянули відео від ДСНС України про правила поводження і небезпеки воєнного стану. Після заходу учні стали впевненішими у своїх діях у разі виникнення надзвичайної ситуації.

До Дня цивільного захисту з учнями 8-А класу було переглянуто презентацію «День цивільного захисту». Під час заходу повторювали правила поведінки в разі виникнення пожежі чи інших надзвичайних ситуацій, вчилися, як реагувати на сигнали оповіщення, користуватися засобами індивідуального захисту, згадали правила поведінки під час виявлення вибухонебезпечних предметів. Виховний захід мав практичне спрямування. Він зацікавив всіх.

З учнями 8-Б класу було проведено виховну годину на тему: «Знати, щоб передбачити, передбачити, щоб діяти». Мета: ознайомити учнів з надзвичайними ситуаціями, розвивати логічне мислення, пізнавальний інтерес, навички поведінки під час надзвичайних ситуацій, виховувати дбайливе ставлення до себе і свого здоров’я. Після ознайомчої частини була проведена вікторина, діти з задоволенням виконували завдання та закріпили набуті знання.

21.04.2023 з учнями 9 класу було проведено урок безпеки «Життя – найвища цінність. Бережи його!» до Дня Цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. На занятті школярі поглибити свої знання про надзвичайні ситуації, їх типи, причини виникнення, наслідки. За зображеннями та змодельованими ситуаціями формулювали правила, як потрібно гасити різні загоряння; як правильно потрібно дихати під час пожежі; як вести себе у натовпі; як діяти у разі виявлення ВНП. Також було проведено вікторину та квест з метою кращого засвоєння матеріалу. Учні переконалися, що знання – основа безпечної життєдіяльності.


До Міжнародного дня пам’яток та визначних місць, Дня пам`яток історії та культури, які відзначаються щороку 18 квітня, для учнів 6-9 класів було проведено виховний захід з елементами мінної безпеки. Учні здійснили віртуальну подорож рідною країною, ознайомилися з культурними пам’ятками, що входять у список Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО від України, виконували різноманітні завдання, а також повторили правила мінної безпеки.


Заняття до Великодня

Напередодні Великодня з учнями 1 класу було проведено цікаве інтегроване заняття (ЯДС+Диз. і техн.). Учні познайомились з традиціями та звичаями святкування Великодня; дізнались про символи Великодня; виконували різноманітні інтерактивні завдання. Діти виготовили аплікацію з паперу «Великодні писанки». Інтегроване заняття було цікавим та пізнавальним для всіх.

Класовод Тополюк Т.О.


Великодній квест

13 квітня для учнів 1-5 класів була проведена гра-квест «У пошуках Великодніх традицій». Під час заходу діти дізнавалися про традиції святкування Великодня у різних країнах Європи, грали в різноманітні ігри, присвячені даному святу. Учні співали англійською мову веселу пісеньку про те, як пекти смачну паску.
З великим задоволенням всі зробили поробку – великоднього зайчика, що є символом плодючості, кмітливості, щасливого випадку й удачі. Позитив та гарний настрій перед Великоднім святом подарували дітям вчитель початкових класів Симоненко Л.Ю., вчитель англійської мови Чаусова П.О. та вчитель фізичної культури Іванова В.П.

Педагог-організатор Федчак Л.В.


Година спілкування «Моя Україна – незламна»

До річниці відзначення звільнення наших земель від рашистів для учнів 8-А класу було проведено країна годину спілкування “Моя Україна – незламна ”, під час якої говорили про трагедію сьогодення, мужність українських воїнів.
Буча, Ірпінь, Гостомель – міста, які назавжди закарбовано в генетичній пам’яті українців як місця, де на початку повномасштабного вторгнення точилися запеклі бої з ворогом, російські окупанти чинили масові вбивства цивільного населення, знущалися над людьми, займалися тотальною руйнацією.
Миколаїв, Баштанка, Снігурівка, Херсон… Ми пам’ятатимемо про міста, в яких народжувалася наша сміливість.
Ми вшановуємо героїзм та незламність, мужність та подвиги наших героїв!
Слава Україні! #МістаГероїв

Класний керівник 8-А класу Прокопович А.П.


Година спілкування до Всесвітнього дня Авіації та Космонавтики

12 квітня з учнями 3 класу була проведена година спілкування з нагоди Всесвітнього дня Авіації та Космонавтики, що відзначається 12 квітня. Мета: познайомити гімназистів з історією святкування Всесвітнього дня авіації і космонавтики, біографією першого космонавта України – Леонідом Каденюком; розвивати творчі здібності, мислення, знання про космос; прививати цікавість до пізнання космічних просторів; дати дітям елементарне уявлення про космос, Сонце, Сонячну систему, Землю і Місяць; закріпити знання про планету Земля.
Даний захід сприяв вихованню зацікавленості учнів, розвитку бажання дізнатися нове про нашу планету.

Класовод 3 класу Кудрицька Д.С.


Година спілкування «МИ- РАЗОМ! МИ- НЕПЕРЕМОЖНІ!»

З метою вшанування мужності й героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, виховання учнівської молоді в дусі патріотизму у 9 класі 07.04.2023 було проведено годину спілкування «МИ- РАЗОМ! МИ- НЕПЕРЕМОЖНІ!».
Учні розмірковували над поняттями «патріот», «патріотизм», «мужність»; створили «асоціативний кущ»; згадали переломні події року повномасштабного вторгнення росії в Україну (усний журнал); вшанували пам’ять загиблих захисників України; підготували звернення зі словами щирої подяки захисникам і захисницям України, які виборюють свободу для України.
Так, МИ- РАЗОМ! МИ- НЕПЕРЕМОЖНІ!».

Класний керівник Пирожок Я.Г.


Онлайн квест «Що ти знаєш про Україну?»

6 квітня з учнями 4- А класу був проведений онлайн квест «Що ти знаєш про Україну?»
Під час квесту учні поповнили свої знання про Україну, народні символи, славетних українців. Діти перейнялися почуттями гордості за минуле і сьогодення рідної країни, її вільних та мужніх людей. Проведений захід сприяв формуванню громадянської компетентності, прагненню до волі та незалежності, бажання жити в мирі на рідній землі.

Класовод Симоненко Л.Ю.


Година спілкування «Українці – нація незламних»

06 квітня у 7 класі відбулася година спілкування «Українці – нація незламних», яка була приурочена річниці звільнення Миколаївської області від рашиських окупантів. Окрім бесіди про значення свободи для людини та значення перемоги для кожного особисто, діти визначали власні цінності та цінності свого народу, ділилися історіями про сьогоднішніх героїв України, співали сучасні патріотичні пісні. Година спілкування пройшла емоційно, з вірою у силу свого народу та скору перемогу над ворогом.

Класний керівник Скляр І.Ю.


Година спілкування «Ми –українці, пишаємося цим!»

5 квітня учні 5-А класу стали учасниками години спілкування на тему: «Ми –українці, пишаємося цим!». Діти долучилися до розмови про славне минуле та героїчне сьогодення українського народу. Учні мріяли про мирне та вільне життя після Перемоги над ворогом. З гордістю звучало: «Ми –українці, і ми пишаємося цим!»

Класний керівник Іванова В.П.


 «Незламна Україна»

5 квітня з учнями 1 класу було проведено веб-квест «Незламна Україна». Учні ознайомились та поглибили знання про культуру, звичаї, традиції українського народу, розширили поняття про єдність, незалежність і суверенність нашої держави, закріпили знання державних символів України. Веб-квест сподобався всім, бо він був цікавий та пізнавальний!

Класовод 1 класу Тополюк Т.О.


Година спілкування «Героїв країна – моя Україна»

5 квітня для учнів 5-А класу було проведено годину спілкування «Героїв країна – моя Україна». До розмови долучилася працівник обласної бібліотеки для дітей ім. Лягіна. Учні дізналися про героїв сьогодення: військових, волонтерів, дітей, які теж долучаються до загальної справи – боротьби з ворогом. Діти переглянули фрагменти з документального короткометражного фільму, поділилися своїми враженнями та обговорили, як вони особисто можуть зараз допомагати людям похилого віку, безхатнім тваринам, які потребують їхньої допомоги. Година спілкування спонукала дітей до рішучих дій.

Класний керівник 5-А класу Іванова В.П.


Конкурс дитячого малюнка «Незламна ворогом країна – це наша рідна Україна»

4 квітня учні 4-Б класу брали участь у конкурсі малюнка «Незламна ворогом країна – це наша рідна Україна». Діти показали своє бачення подій сьогодення, передали свої мрії, бажання жити мирним життям, віру в близьку Перемогу.

Класовод 4-Б класу Колодій Н.Б.


Онлайн урок «Все буде Україна»

4 квітня з учнями 2 класу був проведений онлайн урок «Все буде Україна». Учні розгадували кросворд, вправлялись у знанні українських віршів, приказок, дізнались цікаві факти про нашу країну. Діти з задоволенням
слухали представлену інформацію, задавали запитання, а також ділилися власними думками і враженнями. Діти дійшли висновку: «Україна була, є і буде!».

Класовод 2 класу Андрєєва Ю.О.


Радіодиктант з мінної безпеки

4 квітня світ відзначає Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у розмінуванні, започаткований у 2005 році Генеральною Асамблеєю ООН. Наразі російські збройні формування активно застосовують цей вид негуманної зброї на значних за масштабами територіях України, що призводить до численних випадків загибелі та каліцтва серед цивільного населення, включаючи дітей. Вибухонебезпечні залишки бойових дій та протипіхотні міни перешкоджають налагодженню мирного життя.
Підрозділи Збройних Сил України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Державної спеціальної служби транспорту щоденно ризикують життям, здійснюючи розмінування. Нам активно допомагають країни Європи. Але всім нам треба знати важливі правила безпечної поведінки з мінами та нерозірваними боєприпасами. Тому учні Миколаївської гімназії активно долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту з мінної безпеки.
Ми всі розуміємо: зараз отримані знання та дотримання особистої безпеки можуть зберегти найцінніше – наше життя.


Урок-гра «Я люблю Україну»

3 квітня учні 3 класу стали учасниками уроку-гри «Я люблю Україну». Діти декламували вірші відомих українських поетів, розповідали про цікаві міста рідної країни, де їм довелося побувати, пригадали українські традиції та звичаї, які пов’язані зі зустріччю весни. В ігровій формі 3-класники змагалися за титул кращого знавця українських загадок, прислів’їв, приказок. На маленьких «сердечках» діти написали про свою любов до України та найкращі побажання миру та процвітання рідній країні.

Класовод 3 класу Кудрицька Д.С.

Година спілкування «Війна, що змінила кожного!»

3 квітня для учнів 8-Б класу було проведено в рамках медійної кампанії # МістаГероїв захід – годину спілкування «Війна, що змінила кожного!».

Старшокласники дізналися про факти і події, пов’язані з героїчним захистом Миколаєва, спротивом місцевих жителів, волонтерів Миколаївщини, говорили про ті зміни, які відбулися в рідному місті, про спільну діяльність всієї громадськості, спрямовану на подолання проблем, які виникали і які зараз ще існують.

Учні говорили про те, що війна змінила кожного, адже люди стали цінувати те, що мали, цінувати мирне життя, бажати скорішої Перемоги над агресором.

Класний керівник 8-Б класу Габерштро А.В.


«Родина, родина: від батька до сина»
(підсумки місячника родинно-сімейного виховання)

Протягом березня 2023 року в Миколаївській гімназії № 25 проходили заходи в рамках місячника родинно-сімейного виховання «Родина, родина: від батька до сина». Мета: формування в гімназистів поваги до батьків, родини, традицій української сім’ї, залучення батьків до партнерства з освітнім.
Гімназисти взяли участь у низці заходів: виставці дитячих малюнків «Моя сім’я» (1-5 кл.), міні-проєкті «Традиції моєї родини» (1-9 кл.), випуску святкових стіннівок, вітальних листівок, присвячених Міжнародному жіночому Дню – 8 Березня (1-9 кл.), майстер-класах по виготовленню весняних поробок «Подарунок для матусі» (1-4 кл.).
Для всіх учнів освітнього закладу завідувачем бібліотеки Козаченко Г.В. організовано онлайн-перегляд книжкової виставки «Поетичне слово про українську родину». Під час місячника особлива увага приділялася психологічній та матеріальній підтримці дітей та їхніх родин в умовах воєнного часу.

Прес-центр учнівського самоврядування


Розважально-пізнавальне шоу «Я люблю Україну»

30 березня для учнів 3-6 класів Миколаївської гімназії № 25 було проведено розважально-пізнавальне шоу «Я люблю Україну». Під час даного заходу дві учнівські команди змагалися за право бути кращими  знавцями українських казок та пісень, рідного краю. З задоволенням діти пограли в гру «Скуштуй вітамінчик» та виконали руханку під українську патріотичну пісню «Слава Україні! Героям слава!».  А в кінці заходу діти пригадали важливі правила безпеки, від яких залежить життя кожного. Всіх чекали нагороди – солодощі та сувеніри.

Шоу «Я люблю Україну» сприяло поглибленню знань учнів про рідний край, виховуванню любові і поваги до своєї Батьківщини – України, почуття глибокої поваги до предків, своїх рідних і близьких, творчу самостійність і відповідальність, уміння працювати командою, сприяло налаштуванню на позитивні емоції.

Педагог-організатор Федчак Л.В.


28 березня в Миколаївській гімназії № 25 відбулося заняття з мінної безпеки для учнів 1 класу на тему: «Пес Патрон».
Учні в ігровій формі познайомились з основними типами ВНП, локаціями, в яких можна наштовхнутися на небезпеку; розглянули знаки, якими позначають заміновані території. Діти оволоділи правилами поведінки (суперздібностями) у разі виявлення ВНП. Першокласники із цікавістю та захопленням виконували усі завдання від песика Патрона. В кінці заняття діти отримати солодкі подаруночки та жетони від Патрона.

Урок Мужності «Ми українці: честь і слава незламним»

23 березня для учнів 4-6 класів у Миколаївської гімназії № 25 відбувся Урок Мужності «Ми українці: честь і слава незламним». Діти долучилися до розмови про державні та національні символи України, переглянули відео про героїчний захист рідної землі воїнами ЗСУ, про волонтерів, які допомагають наближати перемогу в тилу та на фронті. Учні співали українські пісні, виконували патріотичну руханку. Урок Мужності сприяв формуванню почуття гордості й приналежності до незламного українського народу, який героїчно боронить власну державу; долучення до волонтерського руху, до допомоги армії; глибокої пошани до загиблих героїв і вшанування їх світлої пам’яті.


Учні Миколаївської гімназії № 25 взяли участь у Всеукраїнській акції “Happy мяу для Мурчика”. У рамках акції зібрали сухий та вологий корм для котів і собак, крупи, лікарські засоби та допоміжні приладдя (нашийники, годівнички). Особливу подяку висловлюємо Літовій Єлизаветі (8-А клас) та  Луцюк Ірині (6 клас) за небайдуже ставлення до безпритульних тварин. Допомогу передали волонтерам Миколаєва.


21.03.23 в Миколаївській гімназії №25 до Міжнародного дня щастя було проведено виховну годину з елементами мінної безпеки. Мета виховного заходу: обговорити з учнями розуміння поняття «щастя»; розвивати вміння самому здійснювати свої бажання; дати можливість упевнитися, що досягнення щастя залежить від їхніх особистих зусиль; виховувати людяність, працьовитість.


Учні 7 класу написали нашим захисникам вітальні листівки з Новим роком! Зі словами поваги та вдячності діти звернулись до військових.


Всеукраїнський день бібліотек

Щороку 30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Це свято встановлено в Україні Указом Президента України від 14.05.1998 р. № 471/98, враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства.
До цього свята в Миколаївській гімназії було присвячено низку різноманітних заходів: для учнів початкових класів – зустрічі з літературними героями; для гімназистів 5-6 класів – презентації, перегляд буктрейлерів до
творів відомих українських та зарубіжних письменників; для учнів 7-9 класів – онлайн-зустрічі з представниками обласної бібліотеки для учнівської молоді.
Усі проведені заходи сприяли формуванню вдумливого та мотивованого читача, прищепленню інтересу до книги – скарбниці знань.


Акція «Україна бажає миру!»

Мир – головна цінність для будь-якої людини. Захищати його ідеали, зміцнювати дружні відносини між державами, спільними зусиллями працювати для досягнення миру в усьому світі – основні принципи, якими
керувалася ООН, заснувавши це свято. Щорічно це свято відзначається 21 вересня. ООН проголосила свято
днем ​​відмови від насильства і припинення військових дій в усьому світі.
Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета, адже зараз триває боротьба за мирне існування, за право жити у власній державі. І найвищу цінність миру, який є запорукою щасливого життя,
сьогодні відчула кожна українська родина. До Міжнародного дня миру учні Миколаївської гімназії № 25 провели
акцію «Україна бажає миру!». Діти писали листи-побажання, малювали світ без війни, розповідали вірші про мир…


Відеоуроки з безпеки

З 13 вересня по 07 жовтня 2022 року в освітньому закладі для всіх здобувачів освіти було організовано проведення онлайн-уроку з безпеки на тему: «Дії під час повітряної тривоги. Правила поводження на замінованих
територіях. Дії під час виявлення ВНП» з використанням відеороликів, наданих Миколаївським районним управлінням ГУ ДСНС України в Миколаївській області.
Під час відеоуроку рятівники розповіли про правила поводження під час воєнних дій, про види вибухонебезпечних предметів, які зараз поширені на території України, та поведінку при зустрічі з ними. Діти дізналися, який вигляд мають вибухонебезпечні предмети, у чому їх небезпека, де їх можна зустріти та що в такому разі робити. 
Учні запам’ятали важливі правила: побачив вибухонебезпечний предмет? Не підходь! Не чіпай! Телефонуй 101!


З 12 по 16 вересня 2022 року у Миколаївській гімназії 25 було проведено «Олімпійський тиждень», з метою популяризації здорового способу життя, поширення ідей олімпізму та присвячений до Дня фізичної культури та спорту.
 
Учні впродовж тижня отримали можливість більше дізнатися про історію Олімпійського руху, його ідеї та принципи.
 
У рамках Олімпійського тижня в нашій гімназії були проведені Олімпійські уроки на тему  «Участь незалежної України в Олімпійських іграх»
 
Учні презентували свої малюнки, розгадували кросворди, тести, виконували презентації, доповіді, взяли участь у спортивному challenge, виконували руханки, переглядали відеоматеріали з теми Олімпійських ігор.  Тиждень був дуже насичений та цікавий.

З Днем народження, Миколаєве!

Наше рідне місто-герой Миколаїв відзначає 233-ю річницю з часу свого заснування. Цій визначній даті була присвячена онлайн-зустріч учнів 5-Б класу Миколаївської гімназії №25 зі спеціалістом обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.Лягіна, яка відбулася 9 вересня, напередодні Дня народження улюбленого міста .
П’ятикласники дізналися багато цікавого і пізнавального про рідне місто: історію його заснування, стародавнє поселення кіммерійців «Дикий сад» – єдиний зі збережених пам`яток чорноморського міста-порту часів легендарної Трої і Троянської війни, архітектурні пам’ятки міста та видатних осіб, які багато зробили для його розквіту.
Зустріч спонукала дітей до роздумів про минуле, сьогодення та майбутнє рідного міста.

До Дня народження рідного міста учні Миколаївської гімназії № 25 провели флеш-моб «Я люблю рідне місто!», писали та декламували вірші, оформлювали галерею власних малюнків, писали вітальні листівки, в яких зверталися до рідного міста та бажали йому вистояти під ворожими обстрілами та відродитися після війни.
Миколаєве, місто-герой, нескорений, мужній! У тебе є ми, юні миколаївці, які відбудують тебе, продовжать славну твою історію!


Єдиний урок безпеки

1 Вересня в Україні, традиційно, розпочався новий навчальний рік. Але, в умовах війни, проходить він з низкою особливостей з урахуванням воєнного стану.

Безпека дітей під час війни — важливе питання сьогодення. Дітям будь-якого віку дуже важливо почувати себе комфортно. А для цього необхідно набути найпростіших навичок особистої та колективної безпеки під час воєнного стану, навичок власного убезпечення під час ситуацій, що несуть загрозу життю і здоров’ю.

Сьогодні, в День знань,  для всіх учнів гімназії № 25 в режимі онлайн було проведено «Єдиний урок з безпеки». Метою уроку будо розказати дітям про основні правила поведінки в умовах воєнного часу. 

Учні дізналися про десять основних безпекових правил, як протидіяти булінгу, що робити у разі виявлення підозрілих предметів, як поводитись у разі хімічної небезпеки та повторили основні правила поведінки у разі виникнення небезпечної ситуації.

Діти отримали рекомендації, пам’ятки. 

Педагог-організатор Федчак Л.В.


Перший урок «Ми українці: честь і слава незламним!»

Новий 2022-2023 навчальний рік розпочато в умовах війни. Наші відважні збройні сили кують перемогу на фронті, дорослі роблять усе для перемоги в тилу, навіть діти шукають способи допомоги армії. Але всі українці від малого до великого мають розуміти, за що точиться героїчна боротьба – за збереження незалежності нашої держави і нації.

Тому 1 Вересня цього начального року Перший урок на тему «Ми українці: честь і слава незламним!», проведений в початковій школі, був присвячений ще більш глибокому усвідомленню вихованцями, що ж таке Батьківщина, держава, патріотизм, якими були, є і мають стати українці, щоб ні у кого ніколи не виникало бажання нав’язувати українцям, як їм жити, з ким дружити, якою мовою говорити і куди рухатися у розвитку своєї суверенної незалежної держави.

Батьківщина як мати – лише одна. Тому кожен із нас має берегти і примножувати її культуру, мову, звичаї, традиції, природу та допомагати один одному в радості та скруті.

Можеш вибирати друзів і дружину,

Вибрати не можна тільки Батьківщину.

Можна вибирати друга і по духу брата,

Та не можна рідну матір вибирати.

За тобою завше будуть мандрувати

Очі материнські і білява хата…

Можна все на світі вибирати, сину,

Вибрати не можна тільки Батьківщину.

Педагог-організатор Федчак Л.В.


21 лютого – Міжнародний день рідної мови

21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Це свято відзначає  уся наша держава.

Цивілізоване суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням.

До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася вся велика родина Миколаївської гімназії №25. Представники учнівського самоврядування ініціювали та провели акцію «Мова – наше багатство!» в ході якої роздавали дітям афоризми відомих людей, прислів’я та приказки про рідну мову. Скрізь лунали українські пісні.

Любіть красу своєї мови,

Звучання слів і запах слів:

Це квітка ніжна і чудова

З широких батьківських степів.


День пам’яті Героїв Небесної Сотні

20 лютого ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні, котрі змінили хід історії нашої країни, віддали свої життя під час Революції Гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людей, європейське майбутнє України.

З метою увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, вшанування подвигу учасників Революції Гідності та виховання в учнів почуття патріотизму і гордості за свою державу у Миколаївській гімназії №25 проведено акцію-реквієм «Герої не вмирають… Просто йдуть…», під час якої діти створили символічний вирій лелек, які, як серця загиблих, відлетіли в синю даль.

В гімназійній бібліотеці було оформлено виставку «Героїв сотня в небо полетіла…».

Горить свіча і пам’яті сльоза,

Додолу з неї краплями стікає,

Земля ридає, плачуть небеса,

Героїв Україна пам’ятає..


17 лютого – День раптового прояву доброти

Щороку, 17 лютого, відзначають День раптового прояву доброти. Попри те, що свято досить молоде, з кожним роком його популярність зростає. Мета свята – зробити людей щасливішими та поширити частинку доброти навколо себе.

У гімназії №25 під девізом «Добре роби – добре й буде» було проведено  акцію «Ромашка доброти», в ході якої  діти оформлювали яскраву ромашку доброти та вивішували на загальне панно.

Діти зрозуміли, щоб зробити цей день добрішим, не обов’язково звершувати якісь величезні доброчинні акти, достатньо підбадьорити ближнього, зробити приємний комплімент чи просто посміхнутися один одному.


«Гідності хай промінь не згасає!»

16 лютого працівники Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.Лягіна провели для учнів 8 класу Миколаївської гімназії №25 виховний захід «Гідності хай промінь не згасає!» приурочений Дню пам’яті Героїв Небесної Сотні. На захід було запрошено матір Героя Небесної Сотні та Героя України Тамару Гаврилівну Кемську.

Тамара Гаврилівна розповіла про життя та діяльність свого сина, який загинув під час Революції Гідності за незалежність та світле майбутнє України.

Гімназії було подаровано два видання «Небесна Сотня. Життєписи». Автор документально-публіцистичних творів – Світлана Терейковська, публіцист, активна учасниця Революції Гідності.

Гімназисти зможуть познайомитися з долями 36-учасників Євромайдану, які віддали життя заради перемоги демократії та процвітання суверенної соборної європейської України.


День Святого Валентина в гімназії

14 лютого – День Святого Валентина – день, коли люди відкрито говорять про найпрекрасніше у світі почуття – кохання.

У цей день було проведено ряд цікавих заходів. Вранці представники учнівського самоврядування з музикою, святковими вітаннями та солодощами зустрічали учнів, вчителів. Традиційно діяла пошта компліментів, завдяки якій кожен міг привітати один одного, надіславши вітальну листівку, побажання.

Також було організовано оформлення яскравої вітальної газети. Це свято одне з найулюбленіших для учнів гімназії №25.


26.01.2022 р. напередодні Дня пам’яті Героїв Крут, який щорічно відзначають 29 січня, бібліотекою гімназії разом з працівниками ОДБ ім. В.Лягіна проведено захід приурочений 104-й річниці бою. Учні 8 класу брали активну участь в обговоренні передумов подій та наслідків бою під Крутами, відповідали на запитання інтерактивної вікторини.


Книжкові виставки

Золоте правило: книга з виставки завжди потрапляє до рук читача!

Книжкові виставки були і будуть найпопулярнішою формою огляду тематичної літератури в бібліотеці.

У гімназійній бібліотеці є виставки, які діють постійно і періодично оновлюються. Серед них такі: «Україна  – моя Батьківщина»,  «Мій рідний край», «Мудрі книги», «Про це цікаво знати», «Світ добра, чуйності та поваги»,«Бути людиною».

Організовуються книжкові виставки і до знаменних дат, в рамках Всеукраїнських акцій, тематичних декад, місячників, які проходять у закладі освіти: «ВІЛ/СНІД. Знай та живи», «Здоров’я – найцінніший скарб,  бережи його» (до Всесвітнього День порозуміння з ВІЛ – позитивними людьми), «Я маю право», «Стоп насильству!» (Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства») та інші. 


22 січня в Україні святкують День Соборності. Ми із вдячнистю згадуємо тих героїв, які боролися за об’єднання України. Тож учні  9 класу гимназії № 25 завітали до Миколаївської обласної бібліотеки для дітей, щоб дізнатися більше про Акт Злуки 1919 року. Діти почули багато цікавиж фактів: на банкноті  номіналом дві гривні зображено Софийский собор, біля якого відбулося проголошення Соборності; лідери УНР та ЗУНР підписали договір на станции Фастів у звичайному пасажирскому вагоні; “живий ланцюг” в Україні 1990 року 22 січня – був одним з наймасовиших в історії. В ньому взяли участь близько трьох мільйонів людей. В пам’ять про важливу історичну подію, ми теж об’єнуємося в “живий ланцюг”, бо ми частина народу, без усіх нас немає ні історії, ні держави, ні майбутнього.


Патріотичний квест «Україна єдина»

21 січня до Дня Соборності України фахівці відділу обслуговування учнів 5-9 класів Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О. Лягіна відвідали миколаївську гімназію № 25. Для учнів 6 класу було проведено патріотичний квест «Україна єдина».

Діти з цікавістю слухали історичні факти про єдність та згуртованість нашого народу, який не одне століття мріяв стати єдиною країною, про День Соборності, коли воз`єдналися УНР і ЗУНР. Переглянули відеоматеріали про минуле та сучасне нашої країни. Учні зацікавлено грали: складали пазл «Україна», відповідали на запитання гри-вікторини «Знаю Україну – знаю героїв!», розгадували криптограму на тему Соборності, відгадували за фотографіями міста України, де є вулиці Соборні, доповнювали українські народні прислів`я.

Діти – це майбутні творці нашої держави і від нас залежить, як ми  будемо розповідати історію нашої України, передавати свою любов до Батьківщини, нагадувати дітям про те, що сила нашої держави в єдності!


Бібліотечний урок «Ілюстрація в книзі»

17 січня 2022 р. завідувач бібліотеки Козаченко Г.В. провела для першокласників цікавий урок інформаційної культури на тему: «Ілюстрація в книзі». Діти дізналися про відомих ілюстраторів дитячих книжок, про значення малюнків для розкриття змісту.

З задоволенням здобувачі освіти брали участь у вікторині, малювали свої ілюстрації до українських казок.

Бібліотечний урок «Книга для людини, як сонце у житті»

11.01.2022 р. для учнів 2 класу було  проведено бібліотечний урок «Книга для людини, як сонце у житті». Діти дізнались, яку довгу дорогу має пройде книга, щоб потрапити до рук школяра, чи потрібно берегти книги і чому. 

Діти отримали пізнавальну та корисну інформацію: згадали українські прислів’я про книги, перевірили знання про героїв казок, складали пазли,  відгадували загадки.

Цей захід допоміг  здобувачам освіти усвідомити значення книги в житті кожної людини, сприяв вихованню бережливого ставлення до джерел знань.    


Хід конем

23 грудня 2021 року школярі 1-2 класів відвідали дитячий заклад № 51 «Супутник», щоб навчитися та позмагатися у шаховому турнірі «Gambitius». Вихователі та вчителі провели для дітей навчально-пізнавальний квест з шахів, потім було проведено змагання. Всі учасники отримали солодкі подарунки по закінченні заходу.


Загальношкільна акція  «Синя стрічка проти насильства»

10 грудня – Міжнародний день прав людини та заключний день кампанії «16 днів проти насильства».

За ініціативи представників шкільного учнівського самоврядування, напередодні цих подій, 9 грудня, в нашому закладі відбулась загальношкільна акція «Синя стрічка проти насильства»,

У ході акції представники учнівського активу школи зав’язували учням сині стрічки, як символ та нагадування про те, що необхідно боротися з насильством, поважати права один одного, бути толерантними.

Пам’ятаймо: не можна порушувати права іншої людини, принижувати її гідність!

Скажемо жорстокості та насильству – НІ


Цікава зустріч з представниками ГО «Час життя»

У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» та з метою пропагування здорового способу життя до учнів 6 класу завітали керівник громадської організації «Час життя»  Луковєнко Євгеній Юрійович та психолог, соціальний працівник Луковєнко Юлія Вікторівна.

Було проведено цікаву та пізнавальну годину спілкування щодо необхідності ведення здорового способу життя, профілактики ВІЛ-інфекції.

Представники у доступній та ігровій формі пояснили дітям причини, симптоми,  шляхи передачі ВІЛ-інфекції, надали рекомендації  щодо профілактики захворюваності. 

Будьте уважні до свого здоров’я!


7 грудня – Всесвітній день української хустки

Сьогодні, 7 грудня, відзначається Всесвітній день української хустки, головною метою якого є об’єднання жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських звичаїв і традицій. Адже з давніх-давен в українських сім’ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка. Цей головний убір супроводжував людину протягом усього життя.

Не забули про традицію відзначати День української хустки і в нашій школі. Було організовано флешмоб «Одягни хустку – прикрась себе».


День Збройних сил України!

6 грудня українці святкують День Збройних сил України — це насамперед свято на честь тих, хто нині захищає територію нашої країни від ворогів, піклується про безпеку та зміцнення обороноздатності Української держави. Це свято хоробрих військовослужбовців, завдяки незламному духу яких наша країна є суверенною та незалежною державою.

З цієї нагоди у школі було організовано флешмоб «Ми – майбутнє України!», в ході якого представники учнівського самоврядування зав’язували символічні синьо-жовті стрічки дітям на знак поваги до захисників України, їх подвигу, вдячності за незалежну Україну.

Усім захисникам України бажаємо козацької мужності, батьківської мудрості, незламної сили волі та віри у власні сили. Нехай оптимізм, спокій та гарний настрій завжди крокують поряд. Мирного неба, благополуччя та процвітання нашій державі.


Всеукраїнський екологічний відео-марафон «Стартуй! Сортуй!»

Учні МЗОШ №25 долучилися до Всеукраїнського екологічного відео-марафону «Стартуй! Сортуй!» та ряду медіа конкурсів «Я – Герой!», «Ми діятимемо!», «Здорова їжа – здорові ми!». 

В рамках екологічного марафону учні переглянули освітній експрес-серіал про екологічні проблеми України, шляхи їх вирішення, поради з впровадження роздільного збору відходів.

Діти підготували ряд відео про здоровий спосіб життя,  впровадження роздільного збору відходів у себе вдома, свої еco start up  ідеї щодо збереження навколишнього середовища. Закликали всіх берегти природу!

Світ прекрасний навколо тебе –

Сонце ясне і синє небо,

Птахи і звірі, гори і ріки –

Нехай він буде таким навіки!

Нехай людина добро приносить –

Бо світ навколо любові просить.

Відеоматеріали доступні за посиланням: https://www.youtube.com/channel/UCGk8TpBtAMxsctCvaiMPuZA/videos


Міжнародний день людей з інвалідністю

3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю, головною метою якого є привернути увагу до проблем людей цієї категорії, захисту їх гідності, прав і благополуччя.

Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей з обмеженими фізичними можливостями. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій щодо інвалідів, прийнятою Генеральною Асамблеєю в 1982.

Колектив закладу, учнівське самоврядування долучилися до проведення заходів з нагоди відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю. Було проведено цикл  інтерактивних заходів, метою яких було розкрити зміст поняття «людей з інвалідністю», виховувати здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе, спонукати до виховання доброзичливості, чуйності, взаємоповаги, терпимості і небайдужості.

Адміністрація Заводського району Миколаївської міської ради надала подарунки для дітей з інвалідністю.


Інтерактивна гра «Коло безпеки»

В рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» з метою підвищення обізнаності щодо явища насильства, форм та методів його попередження та подолання для учнів 7-А класу було проведено інтерактивну гру «Коло безпеки».

Діти разом з практичним психологом підвищили рівень знань щодо проблем, пов’язаних з насильством та жорстоким поводженням з дітьми; спростували міфи та відшукали факти, що стосуються явища насильства; підвищили обізнаність про небезпеки в Інтернет-мережі, пов’язані з насильством; визначили особливості взаємодії з незнайомцями та способи попередження ризикових ситуацій на вулиці.


Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Міжнародний день боротьби за скасування рабства, який відзначається 2 грудня, пов’язаний з датою прийняття Генеральною Асамблеєю Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами (резолюція 317 (IV) від 2 грудня 1949 року).

Метою цього Дня є викорінення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірших форм дитячої праці, шлюби з примусу, продаж наречених, насильницьке вербування дітей для їх використання в збройних конфліктах.

Класні керівники 8, 9 класів провели інтерактивні бесіди щодо проблеми торгівлі людьми в Україні та світі. Нагадали дітям номери телефонів гарячої лінії.


Протидія домашньому насильству

У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» 1 грудня 2021 р. відбулася зустріч учнів 9 класу з Димитрієвою Яною, депутатом Миколаївської районної ради, помічником народного депутата Негулевського І.П., головою комітету протистояння домашньому насильству.

9-класники стали учасниками інтерактивної тематичної зустрічі «Україна без насильства».  Було обговорено дуже важливі питання: що таке насильство, як його розпізнати і як протидіяти, ситуації домашнього насильства, шляхи виходу з них.

Учні отримали пам’ятки з інформацією покрокових дій для тих, хто став свідком насильницьких дій, номери телефонів інстанцій, де можна отримати кваліфіковану допомогу потерпілим від різних форм насильства, в тому числі і домашнього. Старшокласники переглянули тематичне відео, обговорили його.

Сім’я- простір без насильства. Нехай для кожного з нас вона буде місцем безпеки і захисту, відпочинку і порозуміння, точкою опори для кожної дитини.


Загальношкільна акція «Червона стрічка»

Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. У цей день світова спільнота долучається до соціальної акції «Червона стрічка», яка є символом боротьби зі СНІДом, глобальною епідемією, яка охопила всі континенти, країни, місця. Вона є символом не тільки розуміння, а й об’єднання зусиль людей, спрямованих на вирішення цієї проблеми.

Людина, яка прикріпила на одяг червону стрічку, висловлює свою підтримку, співчуття тим, хто хворий, а також надію на майбутнє без СНІДу.

Представники шкільного учнівського самоврядування запропонували всім учням Миколаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 25 теж долучилися до проведення цієї соціальної акції. Учні разом з батьками підтримали цей заклик, і 1 грудня в освітньому закладі під час перерв старшокласники розповідали дітям про ВІЛ/СНІД, шляхи зараження, своєчасну якісну діагностику та лікування, розглядали міфи про ВІЛ-інфекцію, які потребують спростування, роздавали буклети, зав’язували символічні «червоні стрічки».

Ти не один! Ми будемо з тобою

Проти хвороби за життя стояти,

Не тільки лише думкою одною,

А й теплотою душу загрівати.

Ми – за життя без СНІДу!


Скажемо СНІДу – НІ!

1 грудня, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом відбулася цікава зустріч учнів 8 класу з представниками Миколаївського міського благодійного фонду «Вихід» Ейріх Ніною та Висоцькою Галиною.

 Лікарі провели з учнями вхідне та вихідне тестування з метою виявлення рівня їхніх знань про ВІЛ/СНІД – інфекцію, надали учнями важливу інформацію про форми зараження СНІДом, прояви, лікування, продемонстрували різні види якісної діагностики. Учні переглянули відео та обговорили його.

Зустріч була цікавою та продуктивною. Той, хто озброєний знаннями, має можливість перемогти хворобу.


Наші співочі діти

30 листопада у міському Будинку Вчителя відбулось урочисте нагородження переможців та учасників І відкритого міського ON-LINE фестивалі-конкурсі«#Yaremchuk Fest».

Косяк Ганна Анатоліївна отримала почесний диплом та заохочувальні призи за зайняте ІІІ місце. Творчий колектив «Джерельце» (учні 4-А класу)  – диплом за активну участь та пам’ятні сувеніри.

Пишаємось нашими талантами!


Висвітлення різнопланових аспектів екології

Агітбригада «Еколог» МЗОШ №25 традиційно взяла участь у міському етапі Всеукраїнського конкурсу екологічної просвіти закладів загальної середньої освіти та позашкільної освіти (агітбригад) з теми «Клімат змінюється. Ваші дії!».  

У своєму виступі юні екологи акцентували увагу на причинах зміни клімату, головних екологічних проблемах України та світу,  шляхах їх подолання, надали рекомендації щодо необхідності раціонального використання природних ресурсів, збереження природи. Виступ був екологічно грамотним, яскравим, пізнавальним.

Агітбригаду «Еколог» міським журі відзначено в номінації «Найкраще висвітлення різнопланових аспектів екології». Пишаємось нашими здобутками. Бажаємо подальшої плідної роботи в екологічному напрямку.

Відеоматеріал доступний за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=J3odTSWKNiI&t=369s


День пам’яті жертв голодомору

Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок там вписано криваво-чорним кольором. Однією з таких сторінок був голодомор 1932/1933 рр. Не було ні війни, ні посухи. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знає,скільки безвинних людей зійшло в могилу – старих і молодих, дітей і ще ненароджених.

З метою вшанування пам’яті жертв голодомору та виховання в учнів ціннісного ставлення до держави, до кожної людини, поваги до історичного минулого та збереження традицій у Миколаївській загальноосвітній школі № 25 проведено інформаційно-просвітницькі заходи під гаслом «Ми не маємо право забувати».

 У шкільній бібліотеці організовано виставку публіцистичної літератури «І пам’яті свіча не згасне…», яку відвідали учні з 1 по 9 класи. В класах відбулися години Пам’яті і скорботи «Голодомор – біль душі і пам’ять серця». Учні читали вірші, спогади очевидців тієї страшної трагедії, переглянули відеоролики Українського інституту національної пам’яті «Історія гідності. Голодомори» та «Де б ти не був – шануй померлих від голоду!».

Представники учнівського самоврядування організували загальношкільну акцію «Україна пам’ятає…». Кожен учень мав змогу приєднати символічний колосок до мапи України та  під час хвилини мовчання згадати тих, хто загинув в трагічний час голодомору.

27 листопада було запропоновано кожній родині о 16.00 годині приєднатися до Всеукраїнської акції «Запали свічку».


День Гідності та Свободи у школі

21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи, у який вшановують громадянський подвиг, патріотизм і мужність людей, що виступили на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів нашої держави, її європейського вибору під час подій Помаранчевої революції та Революції Гідності. Ці доленосні події згуртували весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності України, її стабільного розвитку в європейському співтоваристві, досягнення гідного рівня життя.

Традиційно у школі відбулися заходи щодо вшанування Героїв Майдану: уроки Мужності, флеш-моб «Герої поміж нас!», написання листів воїнам, які сьогодні захищають незалежність та суверенітет України.

Відзначаючи День Гідності та Свободи, ми сповнені гордістю за наших співвітчизників, які понад усе цінують свободу та гідність і продовжують боронити незалежність України.


Зустріч з представниками Центру енергоефективності Ми – за розумне використання енергії! Наша мета – енергоефективність!

19 листопада до учнів 4-х класів Миколаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів завітали представники Центру енергоефективності, директор Хоростківський Василь Романович та заступник директора Надія Дремлюга.

Учні дізналися багато нового про проблеми використання енергії, економію енергії і енергоресурсів, охорону навколишнього середовища;

Цікава, змістовна та пізнавальна розмова сприяла формуванню в дітей уявлення про енергозберігаючі технології, розуміння ними необхідності бережливого ставлення до використання енергоносіїв.

Учні відповідали на питання вікторини, розгадували загадки, переглянули мультфільм про необхідність енергоефективного використання різних приладів – запоруки дбайливого ставлення до екології Землі.

Це сприяло розвитку у дітей пізнавального інтересу, творчої активності, допитливості та логічного мислення, розуміння власної причетності до загальної справи.

На згадку про таку плідну зустріч адміністрація Центру енергозбереження подарувала дітям солодощі та запропонувала долучитися до конкурсу малюнків з проблем енергозбереження. Переможців конкурсу чекають призи.


Толерантна людина – окраса суспільства

16  листопада 1995 р. держави – члени ЮНЕСКО на 28-й сесії Генеральної конференції  одностайно прийняли «Декларацію принципів толерантності». Саме цей день проголосили Міжнародним днем толерантності. В Декларації розглянуто основні  принципи толерантності і шляхи утвердження цих принципів у світовому співтоваристві.

Ідеї толерантності набувають все більшого визнання в сучасному світі, все більше країн активно запроваджують їх  у свою освіту, державно-суспільне життя, розглядають їх як найдієвіший засіб досягнення  взаєморозуміння,  взаємоповаги, злагоди між громадянами.

Традиційно цього дня у школі було проведено для учнів 1-4 класів години спілкування «Толерантність починається з тебе», «Квітка толерантності», «Ми поважаємо один одного»;  учні 5-9 класів долучились до перегляду художнього фільму «Толерантність врятує світ»; проведено загальношкільну акцію «Дружні долоньки єдності».

Такі заходи всім сподобались та залишили свій слід у душі кожної дитини, допомогли зрозуміти, що тільки повага один до одного, взаєморозуміння, дружба, взаємодопомога насправді врятують світ.

Бібліотечний урок у 4-Б класі

У рамках відзначення Міжнародного Дня толерантності та з метою формування в учнів загальнолюдських моральних цінностей до учнів 4-Б класу Миколаївської ЗОШ№25 завітала Дитяча бібліотека №2 Колоbook.

В доступній, інтерактивній формі на прикладах літературних героїв, дітям були представлені такі важливі поняття, як милосердя, співчуття, повага, терпіння.


Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності»

У Миколаївській ЗОШ № 25 з 01. 10  по  22.10. 2021 року проведено багато цікавих та пізнавальних заходів в рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності».

Спільно з працівниками дитячої  бібліотеки №2 для учнів 9 класу проведено годину – спілкування на тему: «Наша історія-літературними стежками». Старшокласники дізналися про сучасних героїв, які творять історію рідного краю, авторів книг, які написали зворушливі твори про сьогодення. Діти брали участь в діалозі, висловлювали свої думки, розповідали про своїх знайомих та близьких, які зараз захищають територіальну цілісність та незалежність України.

Для учнів 7-А класу підготовлено пізнавальну екологічну годину «Шумлять дерева мого краю. Парки Миколаєва». Діти познайомились з історією зародження наших зелених скверів, парків, їхніми насадженнями, природоохоронними заходами.

Під час круглого столу  «Люди мистецтва мого краю» учні 8 класу познайомились із культурним спадком рідного краю, творами художників, музикантів, майстрів слова, яких дала Миколаївська земля.

Для учнів 5 та 6 класів проведено вікторину,  бібліофреш про книги на краєзнавчу тематику, медіа екскурсію по рідному краю.

Спільно з працівниками дитячої бібліотеки №2  для учнів 4-А класу  підготовлено краєзнавчу мандрівку «Urban – гра «Ми Миколаївці» по гарним куточкам рідного міста, проведено вікторину «Знавці рідного міста». Діти  відкрили  для себе світ рідного краю, улюбленого міста, де народилися й живуть, познайомились з дуже цікавими  книгами  про  рідне  місто.

Учні 4-Б класу побували на уроці краєзнавчого читання «Дитячі письменники рідного краю».  Завідувач бібліотеки Козаченко Г.В. ознайомила учнів із книгами письменників-земляків, які живуть і працюють на Миколаївщині.

12 .10 та 19. 10 до Дня українського козацтва та Дня захисників та захисниць України, в рамках місячника шкільної бібліотеки та з метою виховання поваги і шанобливого ставлення до історико-культурної спадщини, формування почуття національної свідомості, любові до своєї Батьківщини для учнів 1- 3 класів організовано бібліотечний урок «Козацькому роду нема переводу». Учні дізналися багато нового про козаків, їхні традиції, звичаї, відповіли на запитання вікторини.

Для  учнів 6 класу  проведено день  бібліотворчості. Діти робили аплікації, витинанки, обереги, прикраси, відгадували загадки про обряди, одяг. Під час роботи діти проявили свою фантазію, взаємодопомогу . Кращі вироби умільців прикрасили шкільну бібліотеку.

Учні 5 класу презентували свою роботу над міні-проєктом  «Кораблі любові до рідного краю».

Для всіх учнів та вчителів в шкільній бібліотеці оформлено  ілюстровані виставки книг: «Мій рідний край – моя земля», «Майстри художнього слова Миколаївщини», виставка-історична подорож «Відкрий для себе рідне місто.

 Учнями 9 класу зроблено буклети з краєзнавчої літератури, поповнено тематичні папки новими  надходженнями.


Козацький урок «Непереможні козаки, вам слава лине крізь віки!»

З нагоди Дня козацтва, Дня захисників і захисниць України та свята Покрови Пресвятої Богородиці за участю ГО «Миколаївська обласна дитячо-юнацька козацька школа Спас» у школі було проведено цікавий козацький урок у формі спортивно-ігрових змаганнь .

Учні 3-А та 3-Б класів дізналися про історію українського козацтва, бойові мистецтва, які були поширені на Січі,  показали свою спритність, силу, козацьку витривалість. 

Переможці та учасники були нагороджені грамотами.

Потрібно пам’ятати славетні сторінки української історії! Адже всі ми- нащадки козацької слави, козацьких традицій, козацької мудрості.

Представники центру інформації Шкільного учнівського самоврядування


Вітаємо, Вас, дорогі учителі!

День вчителя – одне із найяскравіших осінніх свят! До святкування цього дня традиційно долучилися і учні нашої школи. Зранку учні 9 класу зустрічали вчителів, звучала святкова музика.

Учнівське самоврядування ініціювало проведення традиційного святкового концерту, участь у якому взяли учні школи.  Діти розповідали вірші, готували святкові відео привітання, гумористичні сценки та гарні пісні, дякували своїм учителям за їх нелегку працю. На заході панувала доброзичлива атмосфера.

Дорогі вчителі! Нехай у ваших оселях завжди панує злагода, в серцях – добро, в помислах – мудрість, у домівках – достаток.

Живе хай надія у ваших серцях,

Натхнення і творчість дає без кінця,

Не зникне хай віра в Казки й чудеса,

Хай будуть із вами Любов і Краса.


Дні вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

29-30 вересня виповнилося 80 років, відколи у Бабиному Яру в Києві були вбиті перші жертви нацистської політики винищення – майже 34 тисячі київських євреїв.  

Бабин Яр сьогодні – це місце пам’яті, яке стало відомим на весь світ символом нацистських злочинів проти цивільного населення під час Другої світової війни, символом Голокосту.

«Бабин Яр – це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі. І тому українець не має права забувати про неї так само, як і єврей. Бабин Яр – це наша спільна трагедія, трагедія перш за все єврейського і українського народів» – писав Іван Дзюба. 

У 2007 році за ініціативи дослідників, громадських активістів та небайдужих киян Кабміном було ухвалене рішення про створення Державного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». За поданням Українського інституту національної пам’яті в 2010 році Державному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» Президент надав статус «національного».

У 2021 році, у 80-ті роковини трагедії, Україна вшанує пам’ять десятків тисяч розстріляних.

29-30 вересня у Миколаївській загальноосвітній школі № 25 відбулися заходи, приурочені даним подіям: уроки Пам’яті, історичні екскурси, перегляд та обговорення документальних фільмів, виставка художньої літератури «Трагедія Бабиного Яру».

Ми повинні пам’ятати, що маховик смерті забрав упродовж 1941-1943 років життя приблизно 100 тисяч людей – євреїв, ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору.

Вшануймо їхню пам’ять разом!


Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу в освітньому закладі

Якщо ти байдужий до страждань інших,

ти не заслуговуєш називатися людиною.

Сааді (персидський поет)

Сьогодні серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства, здійснюваного самими дітьми відносно одне одного.

Останніми роками визнано поширення такого явища, як шкільний булінг (у перекладі з англійської – хуліганити, грубіянити, визначається, як утиск, цькування, дискримінація). Це тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи дітей до іншої дитини або дітей. Виділяють 4 головні компоненти булінгу: агресивна і негативна поведінка; здійснюється регулярно; відбувається у відносинах, учасники яких мають неоднакову владу; така поведінка є навмисною.

З 27 вересня по 01 жовтня 2021 року тривав Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу в рамках правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я маю право!» під хештегом #РазомПротиБулінгу.

По всій Україні проводилися правопросвітницькі заходи, спрямовані на інформування учасників освітнього процесу про запровадження адміністративної відповідальності за вчинення булінгу (цькування) та формування в суспільстві небайдужості до проблеми цього явища.

Упродовж тижня в нашому освітньому закладі було проведено  тематичні виховні заходи: бесіда-обговорення «Моя суперсила – безпека в Інтернеті» (1-2 класи), інформаційна хвилинка «Скажи «НІ!» булінгу» (3-А кл., класовод Симоненко Л.Ю.), інформаційна хвилинка «Маски булінгу» (3-Б кл., класовод Колодій Н.Б.), ранкове коло «Мій світ без насильства» (4-А кл., класовод Єременко О.В.), ранкове коло «Що таке булінг» (4-Б кл., класовод Тополюк Т.О.), інтерактивна бесіда  «Безпека користування сервісами (соціальними мережами) Інтернет» (5 кл., класний керівник Уманець Л.Ю.), година спілкування «Скажемо «Ні!» булінгу» (6 кл., класний керівник Скляр І.Ю.), година спілкування «Стоп! Булінг» (7-А кл., класний керівник Калашнікова А.В.), година спілкування «Стоп! Булінг» (7-Б кл., класний керівник Тараненко М.І.), перегляд фільму «Відповідальність за булінг» (8 кл., класний керівник Раковська Ю.О.), година спілкування «Стоп! Булінг» (9 кл., класний керівник Книш В.В.)

Учні познайомилися з поняттям «булінг»,  його попередженням; розвивали вміння пошуку шляхів виходу зі складної ситуації; здобували навички відповідальної та безпечної поведінки. Діти отримали пам’ятку про те, як захистити себе і своїх друзів від булінгу, дізналися  про свої права, обов’язки. Кожен бажаючий мав можливість висловити власну думку та свій погляд на дану проблему.

Учні прийшли до висновку: треба поважати свої права, права іншого і вчитися співіснувати разом. Бути гарною людиною – це добра звичка. І прищеплювати її треба змалечку.

Ми віримо, що тільки разом зможемо змінити наш світ на краще!


День партизанської слави

22 вересня в Україні відзначався День партизанської слави та  80-а річниця з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Другої Світової війни.

Згідно з Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року № 1020/2001/ свято встановлено в Україні на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників, увічнення їх пам’яті…Цей день відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з нацистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і життя.

З метою відзначення Дня партизанської слави в Миколаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 25 з 20 по 24 вересня проведено ряд заходів: тематичні години спілкування (5-9 кл.), екскурсія до музею «Підпільно-партизанський рух на Миколаївщині у Другій світовій війні» (5 кл.), конкурс малюнка «Ми за мир!» (5-7 кл.).

У  початкових класах проведено інформаційні хвилинки та бібліотечні екскурси в історію. В групі подовженого дня діти мали змогу переглянути мультфільм «Партизанська снігурочка», під враженням якого вони досить емоційно обговорювали тему партизанського подвигу.

У шкільній бібліотеці було організовано відкриту експозицію з історії партизанського руху на Україні в роки Другої Світової війни.

Нетлінною є пам’ять про подвиг партизанів та підпільників, героїв невидимого фронту!


Вибори Президента шкільного учнівського самоврядування

Самоврядування – один з атрибутів демократичного устрою суспільства.  Саме учнівське самоврядування дає можливість учням практикуватися у входженні в соціальне середовище, у світ сучасного суспільства, дає можливість розвивати власні лідерські якості та здібності.

22 вересня у школі відбулися вибори Президента шкільного учнівського самоврядування. Претендентами на пост Президента стали учні 9 класу: Вербицький Микита, Шевченко Тетяна та Кармалова Діана. Протягом тижня діти проводили агітаційну роботу серед учнів школи, презентували власні програми дій, інформаційні матеріали.

Шляхом таємного голосування учнів 5-9 класів перемогу здобув Вербицький Микита. Бажаємо новообраному Президенту наполегливості та успіхів на цій почесній та відповідальній посаді.


Виставка малюнків до Міжнародного дня миру «Ми за мир!»

21 вересня за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН увесь світ відзначає Міжнародний день миру.

Цей день присвячений ідеалам миру як у відносинах усередині держав, так і у відносинах між усіма державами, народами та покликаний змусити всіх не тільки задуматись, але й зробити щось заради спокою на Землі.

Серед учнів нашої школи 21 вересня було проведено конкурс малюнків  «Ми за мир!». Школяри висловили свою активну життєву позицію на підтримку миру в Україні та світі. За допомогою олівців та гарно дібраної кольорової гами вони створили неординарні дитячі шедеври.

«Нехай завжди буде сонце, нехай завжди буде мир!».


Ми – за здоровий спосіб життя

Здоров’я посідає одне з найвищих місць серед потреб і цінностей людини. Щоб найповніше реалізувати свої здібності й можливості  житті, людина має почуватися здоровою. Отож, кожен прагне бути здоровим, сильним, енергійним і впевненим; кожен формує власні життєві цінності, свій світогляд, набуває життєвого досвіду.

В 9-му класі нашого освітнього закладу був проведений тематичний урок «Ми – за здоровий спосіб життя», на якому здобувачі освіти вчились оцінювати власний спосіб життя та мотивувати себе додержуватися здорового способу життя, визначали цілі і розробляли плани в різних сферах, набували сприятливих для здоров’я навичок.

Заступник директора з НВР, вчитель хімії та основ здоров’я Л.І.Власик


Формування навичок безпечної поведінки

З вересня, учні 9 класу працюють за просвітницькою програмою «Формування навичок безпечної поведінки». Під час інтерактивних занять учні дізнались про проблеми сексуального насильства над  дітьми, шляхи їх вирішення, формували знання, вміння та навички, необхідні для подальшого безпечного самостійного життя. Отримали рекомендації як протидіяти сексуальному насильству.

Отже, важливо акцентувати просвітницьку роботу з дітьми щодо попередження сексуального насильства та сексуальної експлуатації у площині формування навичок безпечної поведінки.


Робота над міським освітньо-просвітницьким проєктом «Десять цінностей сьогодення»

У 2021/2022 навчальному році учнівський колектив продовжує роботу над міським освітньо-просвітницьким проєктом «Десять цінностей сьогодення».

Метою Проєкту є активізація діяльності закладу освіти щодо виховання в учнівської молоді морально-етичних якостей, формування загальнолюдських, духовно-моральних цінностей, життєвих компетентностей, розвиток правосвідомості та шанування свобод інших та сприяння профілактиці негативних соціальних явищ.

Основними завданнями Проєкту є:

  • формування загальнолюдських, духовно-моральних цінностей, навичок правової культури, поведінки учнів у різних сферах життя;
  • стимулювання ініціативності та життєвої активності здобувачів освіти;
  • залучення до цієї роботи всіх, кому близькі вищевказані проблеми (громадські організації, державні установи тощо);
  • поширення цікавого досвіду та сучасних форм роботи закладів освіти міста з даного питання.

Усі класні колективи підключилися до роботи: визначали напрямки роботи на цей навчальний рік, спланували цікаві заходи, обговорили терміни реалізації проєкту та очікувані результати.

Нас чекає попереду багато цікавого! 


Конкурс читців-декламаторів «Поетична пристань»

У школі відбувся конкурс читців-декламаторів «Поетична пристань», присвячений  30-й річниці незалежності України та Дню рідного міста.

Ініціатором проведення виступило шкільне учнівське самоврядування.

Учасниками стали учні 1-9 класів. Дати з великим ентузіазмом розповідали гарні вірші про Батьківщину, рідний край, місто Миколаїв, створювали яскраві відео-привітання.

Всі учасники були нагороджені грамотами та подяками. 


Міні-проєкт «Рідне місто моє, Миколаєве!»

Щороку у першу суботу вересня ми відзначаємо День народження нашого рідного міста. З цієї чудової нагоди у школі було започатковано роботу над новим шкільним проєктом «Видатні українці», в рамках якого діти збиратимуть відомості про видатних людей Миколаївщини, готуватимуть презентації, стіннівки, проводитимуть майстер-класи.

До Дня міста Миколаєва у закладі було організовано та проведено виставку творчих робіт учнів. Діти підготували яскраві поробки з природних та штучних  матеріалів, малюнки, аплікації.

Нехай же квітне наше рідне місто!!!


Творча виставка «Квітни, рідна моя Україно!»

14 вересня відбулася творча виставка розмальовок «Квітни, рідно моя Україно!». 

Її учасниками стали учні з 1 по 9 класи. Ініціатор проведення – шкільне учнівське самоврядування. Виставка була присвячена 30-річчю Незалежності України і пройшла під гаслом: «Живи й процвітай, Україно моя, для миру, для щастя, любові й добра»!

Квітка – образ, що розкриває ідею держави. Вона росте та квітне, поєднуючи у собі розмаїття символів. Квітка є одним з найдавніших символів в орнаментально-знаковій культурі України. Її походження прослідковується ще з епохи енеоліту, а різні інтерпретації цього зображення зустрічаються в місцевих орнаментах по всій Україні. Квітка є центральним елементом Петриківського розпису. Це і є зрозумілим та універсальним символом для усіх, символом єдності України.

Учні розмальовували квіти, які подарували рідній Україні. Всі малюнки об’єднали у один символічний рушничок – символ квітучого майбутнього нашої Батьківщини.


Наступність у роботі

Реформаційні процеси, що відбуваються у сучасному освітньому просторі, зумовлюють нагальність розв’язання комплексних соціально-педагогічних завдань, одним з яких є забезпечення наступності між суміжними ланками освіти: дошкільною, початковою та середньою.

Дієвою і результативною є наступність у роботі закладу дошкільної освіти № 51 і школи, якою передбачено зорієнтованість вихователів дошкільного закладу і вчителів початкової школи на сумісну діяльність з дітьми, де враховуються вікові особливості розвитку дитини, успішної адаптації у школі.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Л.І.Власик


1 вересня – свято шкільної родини!

Перше вересня! День знань! Новий навчальний рік запрошує в нову освітню подорож дітей і дорослих: учнів, учителів, батьків, приготувавши для них безліч цікавих завдань, корисних справ, захоплюючих пригод.

Свято Першого дзвоника в освітньому закладі пройшло традиційно по-родинному тепло та зворушливо. Перший дзвоник – це завжди хвилююча подія, особливо для наймолодших учнів – першокласників. Цього року для 37 першокласників, які переступили поріг нашої школи, розпочнеться цікаве шкільне життя, перший навчальний рік, перший дзвоник, перший урок, перша вчителька, перші відкриття на шляху до Країни Знань.

Директор  школи Піляєва Анжела Іванівна  привітала всіх з чудовим святом Днем  Знань, яке відкриває перед кожним  учнем нові обрії пізнання себе і світу захоплень, побажала всім учням, батькам, вчителям міцного здоров’я, наполегливості та успіхів у навчанні, щоб кожен став доброю, освіченою людиною, яка вміє творити, примножувати, любити.

Розпочався навчальний рік Першим уроком Державності, який було посвячено 30-й річниці Незалежності України. Форми проведення були різними: урок-мандрівка, квест, віртуальна подорож, відеожурнал, година спілкування, усний журнал, інтелектуальна гра, але в усіх класних колективах говорили про цінності, які роблять нас сильнішими, зміцнюють і об’єднують нашу державу, про історичну долю України, про героїку сучасних захисників суверенітету і територіальної цілісності країни.

Під час Перших уроків учні подарували Батьківщині-іменинниці свої знання, повагу, любов, добрі справи через написання віршованих рядків про Україну, вітальних листів та щирих побажань, розмістивши їх на мапі країни; проведення вікторин, ігор з метою перевірки знань учнів про країну, її відомих, визначних людей, про музичні, художні твори, кіномистецтво тощо.

Перші уроки налаштували учнів на навчальний рік, створили гарний настрій, доброзичливу атмосферу…


День Прапора України

Протягом вересня 2021 року в усіх класах відбулися Уроки державності, години спілкування, інформаційні хвилинки, вікторини, присвячені висвітленню історії формування державних символів України, їх значення та використання в Україні у різні історичні періоди.

В освітньому закладі оформлено в фойє, класних кімнатах куточки державної символіки. Педагогічними працівниками проведено роз’яснювальну роботу серед учнів школи із шанобливого ставлення до державних символів, а також вивчення учнями Державного Гімну України, обов’язкове його виконання учнями та педагогічними працівниками під час підняття Державного Прапору України, щоденно на першому уроці, під час проведення інших урочистостей.

Це прапор – вільної країни,
Це прапор – міста і села,
Це стяг моєї Батьківщини,
І в ньому вічності добра.

Історичний екскурс