Захист прав дитини

Підсумки роботи над міським просвітницьким проєктом «КОНВЕНЦІЯ ООН ПРО ПРАВА ДИТИНИ – ЦЕ Є МОЇ ПРАВА»

Відповідно до Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року (редакція зі змінами, схваленою резолюцією 50/155 генеральною Асамблеєю ООН від 21 грудня 1995 року) та з метою формування ключових компетентностей, розкриття таланту дитини, активізації громадської позиції та популяризації ідей миру та віри в невід’ємні права людини, розвитку правосвідомості, допомоги дітям стати обізнаними в їхніх правах та шанування свобод інших, сприяння профілактиці негативних соціальних явищ та з нагоди 35-й річниці Конвенція ООН про права дитини здобувачі освіти Миколаївської гімназії № 25 в 2023/2024 навчальному році долучилися до проведення міського просвітницького проєкту «Конвенція ООН про права дитини – це є мої права».
Учнівське самоврядування гімназії визначило напрямки роботи, проведення міні-проєктів: 1-4 класи: «Права дитини в малюнках»; 5-6 класи:
«Соціальна кампанія «Ми за дотримання прав дитини!» (виготовлення листівок, буклетів, пам’яток про права дитини з розповсюдженням в батьківських та учнівських групах); 7-9 класи: «Дискусійна панель» (обговорення питань, пов’язаних з правами дітей: дитяча праця, освіта, права дітей з інвалідністю…).
Протягом навчального року відбулися цікаві заходи просвітницького характеру: проведення годин спілкування в 1-9 класах: «Конвенція ООН про права дитини», «Права і закони в твоєму житті», «Права дитини», «Я дитина, але я маю права», «Правова культура», «Мої громадянські права та обов’язки», «Права людини починаються з прав дитини»; перегляд та обговорення мультфільмів, фільмів та соціальних роликів на правову тематику; проведення ранкових зустрічей (1-4 кл.), правових вікторин (5-7 кл.), ігрових програм (8-9 кл.); зустрічей зі шкільним офіцером поліції, представниками юстиції (5-9 кл.); виготовлення плакатів, пам’яток, буклетів «Знай свої права, виконуй свої обов`язки» (5-6 кл.).
Партнерами учнів у роботі над міським просвітницьким проєктом стали батьки, представники ССД, юстиції, обласної бібліотеки для дітей, дитячої бібліотеки-філії № 2.
За результатами проведеної роботи створено презентації, правова АБЕТКА, вікторини, буклети, пам’ятки на правову тематику, підібрано фільми та мультфільми для перегляду дітьми спільно з батьками, а також ігрові програми, що будуть вчити дітей розбиратися у своїх правах та відстоювати їх.

Матеріали розміщено за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1y6ig6pacRWXandeltpUOnVVp67uwmME
a?usp=sharing
Про свої права та обов`язки необхідно знати змалечку!


Для оперативного вирішення питань, що стосуються збереження життя чи здоров’я, а також захисту прав та інтересів дитини в Миколаївській гімназії № 25 можна звернутися до:

Піляєвої А.І., директора освітнього закладу,
Ноги Т.О., заступника директора з навчально-виховної роботи,
Олійникової С.П., заступника директора з навчально-виховної роботи,
Федчак Л.В., відповідальної за роботу з профілактики жорстокості та насильства;
Омельченко Н.О., практичного психолога, соціального педагога.
Номер телефону Урядової гарячої лінії з попередження домашнього насильства – 1547;
телефонні номери Національної дитячої «гарячої» лінії – 0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного).
Діти, підлітки та студентська молодь мають можливість анонімно і конфіденційно отримати підтримку в будь-яких складних життєвих ситуаціях, а дорослі – проконсультуватися з психологами, юристами, соціальними працівниками та соціальними педагогами щодо ситуацій, які стосуються дітей та порушення їхніх прав.
0 800 500 335 або 116 123 (для дзвінків з мобільного).
Це єдина в Україні національна і безкоштовна гаряча лінія з питань попередження ґендерно зумовленого насильства та торгівлі людьми.
Банер з гіперпосиланням на офіційний веб-сайт системи Безоплатної правової допомоги – https://legalaid.gov.ua/.

Якщо Ви потребуєте психологічної або юридичної консультації, звертайтеся!

АНТИБУЛІНГОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ОСВІТНЬОГО ЗАКЛАДУ
НАШЕ ГАСЛО: «ЗУПИНИМО БУЛІНГ РАЗОМ»

Що таке булінг?

Багатьох дітей у свій час дражнили рідні брати, сестри або друзі. Якщо це відбувається в ігровій дружній формі, коли обидві дитини просто бавляться, такі образи, як правило, не завдають шкоди. Але коли словесні перепалки стають образливими, злими й постійними, вони перетворюються на знущання, тому їх необхідно припинити.

Булінг (bullying, від анг. bully – хуліган, забіяка) (цькування) – це  діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Дуже важливо сприймати знущання серйозно, а не просто відмахуватись від них, як від чогось, що діти повинні подолати самі. Наслідки можуть бути найсерйознішими, зачіпати самооцінку дитини та її майбутні особисті стосунки. У важких випадках залякування призводять до справжніх трагедій.


НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ  ДОКУМЕНТИ  ЩОДО ПРОТИДІЇ  БУЛІНГУ
  1. Конвенція ООН про права дитини
  2. Закон України «Про освіту» 
  3. Закон України «Про охорону дитинства» 
  4. Закон України від 18.12.2019 року № 2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» 
  5. Указ Президента України від 25.05.2020 № 195 «Про національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі» 
  6. Наказ Міністерства освіти і науки України від 26.02.2020 № 293  «Про затвердження плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню)в закладах освіти 
  7. Наказ Міністерства освіти і науки України від 20.03.2020 № 420  «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 26 лютого 2020 р. № 293» 
  8. Наказ Міністерства освіти і науки України від 28.12.2019 № 1646  «Про деякі питання реагування на  випадки булінгу (цькування) та застосування заходів виховного впливу в закладах освіти» Порядок реагування на випадки булінгу (цькування), затверджений наказом МОН України від 28.12.2019 № 1646 
  9. Лист Міністерства освіти і науки України від 16.07.2021 № 1/9-362 «Деякі питання організації виховного процесу у 2021/2022 н.р. щодо формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок» 
  10. Лист Міністерства освіти і науки України від 13.04.2020 № 1/9-207 «Роз’яснення щодо застосування наказу Міністерства освіти і науки України від 28.12.2019 № 1646» 
  11. Лист Міністерства освіти і науки України від 20.03.2020 №6/480-20 «Про план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладах освіти» 
  12. Лист Міністерства освіти і науки України від 14.08.2020 № 1/9-436 «Про створення безпечного освітнього середовища в закладі освіти, попередження та протидії булінгу (цькування)» 
  13. Лист Міністерства освіти і науки України від 29.01.2019 № 1/11-881 «Рекомендації для закладів освіти щодо застосування норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню) від 18 грудня 2018 р. № 2657-VIII»
  14. Лист Міністерства освіти і науки України від 29.12.2018 № 1/9-790 «Щодо організації роботи у закладах освіти з питань запобігання і протидії домашньому насильству та булінгу» 
У Миколаївській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 25 уповноважена особа за реалізацію норм законодавства у сфері запобігання та протидії булінгу – заступник директора з виховної роботи Федчак Лідія Вікторівна.

АНТИБУЛІНГОВА ПРОГРАМА МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ І-ІІІ СТУПЕНІВ № 25 МИКОЛАЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ на 2021/2022 н.р.
ПЛАН ЗАХОДІВ ЩОДО ПРОТИДІЇ БУЛІНГУ на 2021/2022 н.р.
ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ЗАГАЛЬНОООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ І-ІІІ СТУПЕНІВ № 25
БУЛІНГ ТА ЙОГО ОЗНАКИ
Які  є види булінгу ?

Людину, яку вибрали жертвою, намагаються принизити, залякати, ізолювати від інших різними способами. Найпоширенішими видами булінґу є:

  • фізичний (штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, нанесення тілесних пошкоджень);
  • психологічний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміка обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж);
  • економічний (крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей, вимагання грошей);
  • сексуальний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти);
  • кібербулінг (приниження за допомогою мобільних телефонів, Інтернету, інших електронних пристроїв).
Як відрізнити звичайний конфлікт від булінгу?

Варто пам’ятати, що не кожен конфлікт є булінгом. Цькування – це тривалі, повторювані дії, а одинична сутичка між учасниками таким не може вважатися. Наприклад, якщо друзі посварилися та побилися чи діти разом весело штовхалися, але одна із них впала і забилася –  це не вважається булінгом. Проте, якщо однолітки на чолі з булером регулярно насміхалися, принижували або ховали та кидали речі дитини, штовхали, не вперше нецензурно обзивали та били, викладали в соцмережі непристойні чи відфотошоплені знімки дитини – потрібно негайно діяти!

АЛГОРИТМ ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ БУЛІНГУ
ПОПЕРЕДЖЕННЯ ШКІЛЬНОГО ЦЬКУВАННЯ
БУЛІНГ. ЯК ДІЯТИ ВЧИТЕЛЯМ ТА БАТЬКАМ
Що робити, якщо ваша дитина стала жертвою булінгу?
  • Зберігайте спокій, будьте терплячими, не потрібно тиснути на дитину.
  • Поговоріть з дитиною, дайте їй зрозуміти, що ви не звинувачуєте її в ситуації, що склалася, готові її вислухати і допомогти.
  • Запитайте, яка саме допомога може знадобитися дитині, запропонуйте свій варіант вирішення ситуації.
  • Поясніть дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування (психолог, вчителі, керівництво школи, старші учні, батьки інших дітей, охорона, поліція).
  • Повідомте керівництво навчального закладу про ситуацію, що склалася, і вимагайте належного її урегулювання.
  • Підтримайте дитину в налагодженні стосунків з однолітками та підготуйте її до того, що вирішення проблеми булінгу може потребувати певного часу.

У разі, якщо вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдається – повідомте поліцію!

Що робити, якщо ви стали свідком булінгу?
  • Втрутитися і припинити цькування – булінг не слід ігнорувати.
  • Зайняти нейтральну позицію в суперечці – обидві сторони конфлікту потребують допомоги.
  • Пояснити, які саме дії вважаєте булінгом і чому їх варто припинити.
  • Уникати в спілкуванні слів «жертва» та «агресор», аби запобігти тавруванню і розподілу ролей.
  • Повідомити керівництво навчального закладу про ситуацію, що склалася, і вимагати вжити заходів щодо припинення цькування.

 Ситуації з фізичним насильством потребують негайного втручання!

Що робити, якщо ваша дитина агресор?
  • Відверто поговоріть з дитиною про те, що відбувається, з’ясуйте мотивацію її поведінки.
  • Уважно вислухайте дитину, з повагою поставтеся до її слів.
  • Поясніть дитині, що її дії можуть бути визнані насильством, за вчинення якого настає відповідальність.
  • Чітко і наполегливо попросіть дитину припинити таку поведінку, але не погрожуйте обмеженнями і покараннями. Повідомте їй, що будете спостерігати за її поведінкою.
  • Зверніться до шкільного психолога і проконсультуйтеся щодо поведінки своєї дитини під час занять – агресивна поведінка і прояви насильства можуть бути ознакою серйозних емоційних проблем.
Порядок виявлення, розгляду та реагування на доведені випадки булінгу в закладі освіти. Покрокові дії
Алгоритм дії при виявленні факту булінгу (цькування). Форма заяви  
Яка роль  відведена педагогічним працівникам у запобіганні та протидії булінгу?

Керівник закладу освіти зобов’язаний створити у закладі освіти безпечне освітнє середовище, вільне від насильства та булінгу. Крім того, керівник:

  • розробляє, затверджує та оприлюднює план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти;
  • розглядає заяви про випадки булінгу (цькування) та видає рішення про проведення розслідування;
  • вживає відповідних заходів реагування;
  • забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг учням, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування);
  • повідомляє органам Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти.

Також Закон зобов’язує педагогічних працівників негайно повідомляти керівників закладів освіти про виявлені факти булінгу (цькування) серед школярів.

СКЛАД КОМІСІЇ, ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ЇЇ ЧЛЕНІВ.ПОРЯДОК РОБОТИ
ПОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ОСІБ, ПРИЧЕТНИХ ДО БУЛІНГУ
Яка відповідальність за вчинення булінгу?

До прийняття змін до законів щодо протидії булінгу (цькуванню) відповідальності за його вчинення в Україні не існувало. З прийняттям нового закону було запроваджено адміністративну відповідальність. Відтепер вчинення булінгу (цькування) стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу карається штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин.

Такі діяння, вчинені повторно протягом року після або групою осіб караються штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

У разі вчинення булінгу (цькування) неповнолітніми до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу (цькування). Якщо керівник закладу освіти не повідомить органи Національної поліції України про відомі йому випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

ПОРАДИ ПСИХОЛОГА ДЛЯ УЧНІВ  
ПАМ’ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ. ЯК ПРИПИНИТИ ТРЕТИРУВАННЯ ДИТИНИ У ШКОЛІ ТА ДОПОМОГТИ ЇЙ?
РЕКОМЕНДАЦІЇ. ЯК ЗРОЗУМІТИ, ДОПОМОГТИ, ЗАПОБІГТИ  
Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з даного приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

ВАЖЛИВО: діти мають право безоплатно отримати послуги адвоката (складання заяв, представництво в суді).

Якщо дитині необхідна психологічна допомога – зверніться на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116-111. 

ТЕЛЕФОНИ ДОВІРИ
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ ДЛЯ УЧНІВ, БАТЬКІВ, ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЩОДО ПРОТИДІЇ БУЛІНГУ
ПОСІБНИК. ПРОТИДІЯ БУЛІНГУ: СИСТЕМНИЙ ПІДХІД
СТВОРЕННЯ  БЕЗПЕЧНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА, ВІЛЬНОГО ВІД БУДЬ – ЯКИХ ФОРМ НАСИЛЬСТВА ТА ДИСКРИМІНАЦІЇ. ШЛЯХИ ВИЯВЛЕННЯ ТА ПОПЕРЕДЖЕННЯ БУЛІНГУ В  ЗАКЛАДІ ОСВІТИ
РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ З ПРОБЛЕМ БУЛІНГУ

ЗАХИСТ ЗАКОННИХ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ДИТИНИ
НАШЕ ГАСЛО: «МИ ЗА СВІТ БЕЗ ЖОРСТОКОСТІ ТА НАСИЛЬСТВА!»
ЗАКОНОДАВЧА ТА НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ДИСКРИМІНАЦІЇ, ПРОЯВАМ АГРЕСІЇ, АНТИСОЦІАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ, НАСИЛЬСТВА

Законодавство у сфері запобігання та протидії дискримінації:

  • Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні;
  • Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»;
  • Закон України «Про національні меншини»;
  • Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації»;
  • Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»;
  • Кодекс законів про працю;
  • Закон України «Про рекламу»;
  • Закон України «Про зайнятість населення».

Міжнародно-правові акти:

  • Конвенція про права дитини;
  • Конвенція Міжнародної організації праці «Про заборону та негайні дії щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці»;
  • Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

Законодавчі та нормативно-правові документи щодо запобігання та протидії насильства:

Методичні матеріали для проведення тренінгів, занять, виховних годин (для класоводів та класних керівників)

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК. ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЯ ПРОЯВАМ НАСИЛЬСТВА: ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ
ПРЕЗЕНТАЦІЯ. ПРОТИДІЯ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ НАД ДІТЬМИ